• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mudžahedini tuže BiH?!

Bivši mudžahedini, koji su počinili najkrvavije zločine nad Srbima i Hrvatima, pripremaju milionske tužbe protiv BiH zbog oduzimanja državljanstava

 Mudžahedini tuže BiH?! Izvor: MONDO

Bivši mudžahedini, kojima je Komisija za reviziju državljanstva BiH oduzela pasoše, namjeravaju da tuže BiH pred Evropkskim sudom za ljudska prava u Strazburu i da zatraže višemilionske odštete, piše "Press RS".

Ovaj dnevnik pozivajući se na izvore bliske zajedničkim institucijama BiH navodi da bi neki od "vodećih glavoseča", koji su u ratu počinili monstruozne zločine, mogli bi od države da dobiji svojevrsnu nagradu.

Jedan od onih koji bi mogao zatraži nagradu je i Kaled Šeik Muhamed, jedan od organizatora napada na Njujork 2001. godine, koji danas živi u Gvantanamu. Iako su mu vlasti BiH oduzele državljanstvo, on je formalno i dalje državljanin BiH, jer mu rješenje nikad nije uručeno. "Press RS" piše da bi i Abu Hamza, neformalni lider mužahedina u BiH takođe mogao da ispostavi milionski odštetni zahtjev.

Sagovornici Pressa kažu da su bošnjački funkcioneri u zajedničkim odrganima vlasti najodgovorniji za ovakav mogući rasplet, jer su svjesno postavili "nakaradne uslove" za formiranje Komisije za reviziju državljanstva.

"Oni su uložili sve napore da rad te komisije svedu na apsurd. Stvara se privid da ta komisija nešto radi, da bi se skrenula pažnja sa ključnog pitanja koje glasi: "Ko je izdavao državljanstva mudžahedinima i svima onima koji su ih stekli na nelegalan način?". Uz sve to, pomenuta komisija nije uručivala rješenja o oduzimanju pasoša, pa svi "oštećeni" sada mirne duše mogu da se žale. S obzirom na to da su im dokumenti, na sve apsurde, izdati na nelegalan način, imaju pravo da se žale zakonodavstvu BiH, a potom i Međunarodnom sudu pravde u Stražburu", kaže sagovornik Pressa iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Ekspert za antiterorizam Darko Trifunović tvrdi da je predsjednik Komisije za reviziju državljanstava Vjekoslav Vuković, koji je sredinom januara uhapšen u Rijeci, pod optužbom da je nabavljao naouružanje za lica koja su miješana u terorističe napade, žrtva "bošnjačke namještaljke".

"Vuković je počeo da kopa po stvarima koje se bošnjačkom političkom vrhu nimalo ne sviđaju. On je počeo da istražuje ko je odgovoran za izdavanje hiljade pasoša islamskim ratnicima. Zbog toga mu je "spakovana" afera, ali će se vremenom ispostaviti da za tu aferu većinu odgovora mora da da ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović", kaže Trifunović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE