• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj "Vuković": Ministar bez odgovora

Ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović ponovo je predao nepotpun izvještaj o hapšenju njegovog pomoćnika Vjekoslava Vukovića u Hrvatskoj.

 Slučaj "Vuković": Ministar bez odgovora Izvor: MONDO

Izvještaj je ocijenjen kao neznatno proširena verzija prvog koji nije prihvatio parlament BiH, piše "Glas Srpske".

Banjalučki dnevnik navodi da u Sadovićevoj "Informaciji o hapšenju Vjekoslava Vukovića i preduzetim aktivnostima nakon tog događaja" piše da je Vuković prošao bezbjednosnu provjeru u januaru 2008. godine shodno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka i da je na taj način dobio pristup podacima pod oznakom "vrlo tajno".

"Bezbjednosnu provjeru obavila je Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA)", naveo je Sadović.

Istakao da "Vuković nije zahtijevao da se o njegovom hapšenju obavijesti nadležno konzularno predstavništvo BiH u Hrvatskoj, ali da je ambasador BiH Aleksandar Dragičević od predsjednice Opštinskog suda u Rijeci tražio da se odobri posjeta Vukoviću".

U Sadovićevoj informaciji nema odgovora na pitanje da li su bezbjedonosne službe iz BiH išta znale o Vukovićevim poslovima i da li su, po tom pitanju, sarađivale sa službama u Hrvatskoj.

"Prema informaciji MUP-a Hrvatske, Vuković se tereti da je 2008. godine u BiH omogućio hrvatskom državljaninu osumnjičenom za dva krivična djela teškog ubistva da preko nepoznate muške osobe na području Sarajeva dođe do automatskog oružja, municije i improvizovane eksplozivne naprave", piše u Sadovićevoj informaciji.

Izvještaj se nalazi u Savjetu ministara BiH odakle će nakon razmatranja ove sedmice biti upućen u parlamentu BiH, navodi "Glas Srpske".

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Predstavničkog doma parlamenta BiH Mirko Okolić rekao je da prvi Sadovićev izvještaj nije prihvaćen jer je sadržavao manje informacija nego što su o tom slučaju objavili mediji.

Istovremeno, ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je da će pred članovima Savjeta ministara BiH na sljedećoj sjednici biti iscrpniji izvještaj o slučaju Vjekoslava Vukovića, koji je uhapšen u Hrvatskoj, nakon čega će o svemu izvjestiti Parlamentarnu skupštinu BiH.

Čolak je istakao da je od hrvatskog ministra pravde zatražio kompletnu informaciju o Vukoviću i da je dobio odgovor da Hrvatska nije informisala BiH s obzirom da je riječ o hrvatskom državljaninu, te da pravosudna tijela u tom slučaju nemaju obavezu da posredstvom hrvatskog Ministarstva pravde obavijeste drugu državu.

On je izjavio da je u tom odgovoru navedeno na osnovu kojeg člana se Vuković tereti i zašto mu je određen pritvor u Hrvatskoj.

Čolak je dodao da je čovjek nevin dok se ne dokaže da je kriv i istakao da Vuković uopšte nije optužen i da optužnica nije pravosnažna.

Čolak je za "Večernji list", izdanje za BiH, rekao da smatra da saradnju sa prvim susjedima u ovom, kao i u svim slučajevima, treba podići na znatno viši nivo.

Vuković, pomoćnik ministra bezbjednosti za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala i zloupotrebe narkotika, uhapšen je u Hrvatskoj 16. januara pod sumnjom da je počinio krivično djelo izrade i navke oružja i sredstava namijenjenih za činjenje krivičnog djela.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE