• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doboj "u pripravnosti", čeka Ždrala!

Đorđe Ždrale iz ekstradicionog pritvora u njemačkom gradu Vajštertatu narednih dana trebalo bi da bude sproveden u Okružni zatvor u Doboju.

 Doboj "u pripravnosti", čeka Ždrala! Izvor: MONDO

U zatvoru je je uvedeno svojevrsno vanredno stanje, odmah poslije najave da stiže jedan od najpoznatijih kriminalaca u Srpskoj!

"Press RS" saznaje u dobojskom zatvoru da je najveća ironija u tome što bi Đorđe Ždrale pritvorske dane mogao da provodi u istoj ćeliji u kojoj je svojevremeno boravio i bivši srpski član Predsjedništva BiH Mirko Šarović.

Šarović je, piše list, krajem 2001. godine potpisao ukaz o pomilovanju Đorđa Ždrala, koji je tada bio na izdržavanju sedmogodišnje zatvorske kazne zbog ubistva Miloša Batinića!

Ždrala sumnjiče i za ubistvo bivšeg direktora "Jahorina osiguranja" Riste Jugovića, iako on tvrdi da može da dokaže da je u trenutku ubistva Jugovića bio upravo na izdržavanju kazne za ubistvo Batinića.

Isti list još saznaje da su se uprava i zatvorski stražari prilično uspaničili poslije ovog obavještenja, jer do sada među pritvorenicima nikada nisu imali tako "krupnu zvjerku".

Iako je istražno odjeljenje fizički odvojeno od ostalih zatvorenika koji su na izdržavanju kazne, čuvari, ali i uprava zatvora, u velikoj su panici! Strah se širi i zbog činjenice da mnogi zatvorski čuvari nemaju veliko iskustvo sa opasnim kriminalcima, zbog čega se i pripremaju za pojačane mjere opreza, saznaje "Press RS".

Kako bi bio spriječen eventualni bijeg, Ždrala će u dobojskom zatvoru od spoljnog svijeta, osim naoružanih stražara, dijeliti čak šest blindiranih vrata i zidovi debljine osamdeset centimetara.

Čak ni upravnik Milorad Novaković ne obilazi istražne prostorije, jer je to omogućeno samo advokatima koji zastupaju osumnjičene i predsjedniku Okružnog suda u Doboju Mladenu Ružojičiću, koji svakog ponedjeljka obilazi pritvorenike kako bi se uvjerio da su svi na broju. Sobe u kojima borave pritvorenici pod istragom smještene su na prvom spratu i neki od njih kroz male prozore imaju pogled na Centar javne bezbjednosti Doboj. Omogućeno im je da gledaju program kablovske televizije, a već duže vijeme sve sobe su opremljene video-kamerama za nadzor. Nije zabilježen nijedan slučaj bjekstva iz dobojskog istražnog zatvora, koji je još prije rata projektovan upravo za te namjene, kaže neimenovani sagovornik "Pressa".



Međutim, dodaje da u dobojskom zatvoru, bez obzira na jake mjere obezbjeđenja, ipak strahuju da bi jedan od najtraženijih kriminalaca u RS mogao da pokuša bjekstvo, dodajući da Ždrale ima mnogo moćnih prijatelja koji su u stanju da mu pomognu da se dočepa slobode.

Đorđe Ždrale uhapšen je 17. januara u Frankfurtu na osnovu Interpolove potjernice koju su u septembru prošle godine raspisali Ministarstvo pravde i Tužilaštvo BiH.

Ministarstvo pravde BiH uputilo je njemačkim vlastima zahtjev za izručenje Đorđa Ždrala 26. januara, a Tužilaštvo BiH predmet "Ždrale" vodi kao takozvani crveni fajl, koji ima oznaku "strogo povjerljivo".

Hrvatske vlasti su u maju prošle godine deportovale Đorđa Ždrala iz Splita u Crnu Goru zbog straha da bi njegovim boravkom u Hrvatskoj moglo doći do mafijaških obračuna.

Đorđe Ždrale se 2005. godine žestoko sukobio sa svojim kumom Darkom Elezom, poslije čega je Istočno Sarajevo zahvatio talas mafijaških ubistava od kojih većina nije rasvijetljena.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE