• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevski rektor zataškava seks-afere?

Profesorka sarajevskog Univerziteta smatra da bi Rektorat morao odlučnije da reaguje na slučaj seksualnog uznemiravanja na Pravnom fakultetu.

 Sarajevski rektor zataškava seks-afere? Izvor: MONDO

"Profesori Pravnog fakulteta za koje se sumnja da su primali novac i koristili seksualne usluge od studentica, morali bi napustiti to mjesto dok se suđenje ne okonča", kazala je za "Dnevni list" profesorka na sarajevskom Unvierziteta Lamija Tanović

Prema njenim riječima, svako je nevin dok se ne dokaže da je kriv, tako da ni ove profesore ne treba unaprijed osuditi.

"Međutim, neshvatljivo mi je da ti ljudi i dan danas drže ispite, iako se vodi postupak zbog toga što su, navodno, za polaganje ispita primali novac i seksualne usluge. Smatram da bi se oni do okončanja postupka obvezno morali povući i baviti nekim drugim stvarima i poslovima, koji ne uključuju izravnu komunikaciju sa studentima", kazala je Tanović.

Prema njezinim riječima, Rektorat, bi morao odlučnije reagovati u ovom slučaju, umjesto što pokušava zataškati cijeli slučaj.

"Oni bi mogli barem razgovarati s tim profesorima, i pokušati naći neko rješenje. Mogli bi se barem obratiti saopštenjem javnosti, i progovoriti o svemu. Međutim, oni pokušavaju sve sakriti, iako time postižu samo kontra učinak", kazala je sagovornica Dnevnog lista

Na sugestiju novinara da je rektor Faruk Čaklovica jednom prilikom sugerisao medijima da ne bi trebali previše pažnje posvećivati ovom pitanju, Tanović je odgovorila da je to ne iznenađuje.

"Pogledajte njihovu internet stranicu. Oni o sebi pišu sve najbolje, i ko to čita zaista misli da je sve u najboljem redu. Međutim, dovoljno je da pogledate studentske internet forume, i tada ćete vidjeti što je prava istina", istaknula je ova profesorka.

Ona napominje i da je veliki problem što bi ovaj slučaj trebao riješavati Etički komitet ali da ona ima jako loše iskustvo s tim komitetom.

"Jedan moj kolega me je blatio po novinama, i ja sam se žalila tom komitetu. Međutim, taj komitet je ustvrdio da smo ja i taj kolega podjednako krivi. Nakon toga sam izgubila povjerenje u to tijelo, i ne bih nikome preporučila da mu se obraća", kaže sagovornica Dnevnog lista.

Slučaj navodnog seksualnog uznemiravanja A. D., studentice Pravnog fakulteta Sarajevo - Odjeljenje Zenica, od strane profesora Bajre Golića, kod kojeg je ona u junu polagala ispit iz predmeta Ekonomska politika procurio je u javnost, što je pravna savjetnica Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH Branka Inić ocijenila je kao "veliki problem društva".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE