• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Garićev ubica čeka određivanje pritvora

Rajko Savić (47), osumnjičen za ubistvo Branislava Garića, potpredsjednika Skupštine opštine Doboj, predat je u nadležnost tužilaštva.

 Garićev ubica čeka određivanje pritvora Izvor: MONDO

Dobojska policija je završila kriminalističku obradu nad Savićem, koji se dovodi  u vezu sa ubistvom Branislava Garića, potpredsjednika Skupštine opštine Doboj i jednog od potpredsjednika SDS-a, a zatim ga predala u nadležnost Okružnog tužilaštva u ovom gradu koje će odlučiti da li ima potrebe za određivanjem pritvora.

Kako pišu bajalučki štampani mediji, Saviću će najvjerovatnije biti određen jednomjesečni pritvor od strane sudije za prethodno saslušanje Okružnog suda u Doboju.

Garić je ubijen u nedjelju oko 13 časova pucnjem iz vatrenog oružja, u prostorijama Opštinskog odbora SDS- a, u Vidovdanskoj ulici u Doboju.

Doktor Ljubomir Curkić, šef patologije pri Opštoj bolnici u Doboju, potvrdio je u ponedjeljak da je na tijelu Branislava Garića pronađeno pet rana od vatrenog oružja.

"Na tijelu se nalaze četiri prostrelne rane i jedna ustrelna u predjelu grudnog koša. Pretpostavljam da se radi o zrnu kalibra devet milimetara, ali će to balistički nalaz naknadno potvrditi", rekao je dr Curkić.

Dan nakon smrti Garića, iz SDS-a optužuju da iza ovog ubistva stoji politička pozadina.

Dragan Ćuzulan, generalni sekretar SDS-a, izjavio je u ponedjeljak da je ubistvo Branislava Garića izvršeno s predumišljajem i ono ima sve elemente političke pozadine. On tvrdi da su netačne informacije koje plasiraju neki mediji, da je motiv ubistva unutarstranački obračun.

Ćuzulan je dodao da su predstavnici SDS-a provjerili evidenciju članova i finansijsku dokumentaciju te ustanovili da se ubica Garića ne pojavljuje kao donator ili finansijer SDS-a, niti je član te stranke.

"Opšte je poznato da je Garićev ubica bio blizak članovima SNSD-a, odnosno aktuelnoj vlasti u RS", tvrdi Ćuzulan.

Generalni sekretar SDS-a je još dodao i da je "Garić bio nekonfliktna ličnost, da je poznavao ubicu, ali da nikada nisu imali sukob, kao i da Branislav Garić ni na koji način nije mogao izazvati ovaj sled događaja".

Za osumnjičenog Rajka Savića iz Doboja rekao da je "opštepoznato da je imao finansijskih problema, ali da ih očigledno nije mogao da reši preko Garića".

Ističući da SDS "ima hiljadu razloga da sumnja u nepristrasnost istražnih radnji" u ovom slučaju, Ćuzelan je izjavio i da je sumnja opravdana, ako se uzme u obzir da je "u toku predizborne kampanje prošle godine, vlast proganjala i hapsila članove te stranke u Doboju".

U ime SDS-a ponovio je stav da je ubistvo Garića težak udarac za tu stranku, jer je "Doboj na proteklim izborima bio kičma SDS-a, a Branislav Garić glavni pršljen cele priče".

Milorad Dodik, lider SNSD-a, odbacio je kao netačne optužbe SDS-a da ubistvo Garića ima neke veze sa SNSD-om i aktuelnom vlašću.

Dodik je za Radio RS rekao da je "notorna glupost da je Garićev ubica bio blizak članovima SNSD-a, odnosno vlastima".

Ističući da osuđuje ubistvo Garića, on je dodao da SNSD nema nikakve veze s tim. "SNSD žali zbog takvog gnusnog čina", rekao je Dodik.

Rajko Vasić, član Glavnog odbora SNSD-a, nazvao je beskrupuloznim lažima i "najprljavijom političkom prljavštinom" optužbe da iza ubistava stoji vlast i da je ubica Garića bio blizak SNSD-a.

"Niti je bio član niti je blizak SNSD-u. Garićev ubica zvanično nije bio član nijedne stranke, ali je jasno da je posao radio u Doboju, u kojem suvereno vlada SDS od 1991. godine", istakao je Vasić.

Branislav Garić biće sahranjen u utorak u 15 časova na dobojskom groblju "Šušnjari".

Odbor za sahranu saopštio je da će komemoracija povodom Garićeve smrti biti održana u 11 časova u sali Centra za kulturu i obrazovanje, a odavanje pošte trajaće od 14 časova u kapeli Opšte bolnice "Sveti apostol Luka".

Odlukom Odbora za sahranu 28. april proglašen je Danom žalosti u opštini Doboj. Ispred zgrade SDS-a otvorena je knjiga žalosti.

Vlada RS i premijer Milorad Dodik uputili su saučešće Skupštini opštine Doboj.

"S nevjericom smo primili vijest o tragičnom događaju koji se dogodio u Doboju. Smrt potredsjednika Branislava Garića sve nas je neprijatno iznenadila", navodi se u telegramu saučešća Vlade RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE