• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Invalidi "sazvali" sastanak na vrhu

Dom naroda odlučio da sazove sastanak šefova zakonodavne i izvršne vlasti, nakon što su se neratni invalidi opet okupili pred zgradom Parlamenta FBiH.

 Invalidi "sazvali" sastanak na vrhu Izvor: MONDO

Invalidi su tražili da se u dnevni red sjednice Doma naroda uvrsti Prijedlog zakona o zaštiti osoba sa invaliditetom.

Ipak, Kolegijum je odlučio da predsjednica Federacije Borjana Krišto sazove sastanak šefova federalne zakonodavne i izvršne vlasti radi hitne analize teksta traženog zakona, zatim radi analize informacije o pregovorima federalnih vlasti s MMF-om i razmatranja mjera za smanjenje javne potrošnje u Federaciji.

Zakon o zaštiti tražili su takozvani neratni invalidi u Federaciji čiji je stepen oštećenja organizma rangiran od 60 odsto do 80 odsto.

Ovaj tekst kojim je predviđena zaštita upravo te kategorije odobrio je 24. februara Predstavnički dom Federalnog parlamenta, pod pritiskom velikog broja invalida.

Grupa je tog dana doslovno upala u skupštinsku salu jer je neposredno prije toga Predstavnički dom izglasao da ova kategorija bude izuzeta iz dotadašnje zaštite koju je imala na osnovu Zakona o osnovama socijalne zaštite a da zakonska briga i dalje ostanu samo njihove kolege stopostotni i 90-postotni invalidi.

Nakon što su upali u salu i povicima i transparentima izrazili ogorčenje, Predstavnilčki dom je istog dana, kao kompromisno rješenje, donio još jedan zakon kojim se donekle zaštićuje i izuzeta grupa i čije je potvrđivanje traženo u Domu naroda, jer bez te saglasnosti ne može stupiti na snagu.

Zahtjev invalida je za skupštinskom govornicom prenijela delegatkinja Mira Ljubijankić.

Na njeno pitanje postavljeno u jednom trenutku kolegama u Domu naroda šta ona može poručiti ljudima koji čekaju ispred zgrade Parlamenta, predsjedavajući Doma Stjepan Krešić je rekao: "Vidjeli ste šta je rekao Međunarodni monetarni fond."

Ova Krešićeva opaska odnosi se na stav MMF-a da u BiH, a time i u Federaciji, obavezno treba smanjiti javnu potrošnju, a da bi je traženi zakon značajno povećao.

Krešić je nakon toga prekinuo privremeno oficijelno zasjedanje i najavio kratku sjednicu Kolegija Doma na kojoj je odlučeno da predsjednica Federacije bude zadužena da hitno sazove spomenuti sastanak šefova zakonodavne i izvršne vlasti radi određivanja o ovoj problematici.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE