• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Difens sistem limitid" trguje oružjem?

Internacionalna kompanija "Difens sistem limited" (DSL) u BiH vodi "mutne poslove trgovine oružjem", tvrdi Domagoj Margetić.

 "Difens sistem limitid" trguje oružjem? Izvor: MONDO

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić kaže da u prilog toj tvrdnji ide i strogo povjerljivi dokument - ponuda sarajevske kancelarije kompanije DSL, upućena krajem prošle godine Ministarstvu odbrane BiH, u kojoj se navodi da su najozbiljnije zainteresovani za kupovinu oružja "strijela SA- 7".

On je "Fokusu" potvrdio da je DSL učestvovala u naoružavanju islamističkih paravojski u BiH, u treniranju njihovih oficira, opremanju bošnjačkih obavještajnih službi poput AID-a, čija mreža opremljena opremom preko ove kompanije i danas ilegalno djeluje u BiH.

U dokumentu koji je u posjedu Ekspertskog tima, pored ostalog se navodi da su u DSL-u spremni da se dogovore o "fer cijeni za njih, baziranu na njihovoj starosti, i da mogu naći siguran dom za njih".

"Možemo, takođe, imati dozvolu od jedne zemlje NATO, kako bi bili sigurni da neće pasti u pogrešne ruke. Možemo imati tehničara da ih deaktivira i onda izvozi inertne modele za vježbu, odnosno obuku. U ovom slučaju, možemo ponovno obezbijediti dozvolu za ovo, čak i inertno, odnosno deaktivirano", navodi se u dopisu, koji je 30. decembra 2008. godine DSL uputio Ministarstvu odbrane BiH.

Ovaj dokument su potpisali predsjednik i izvršni direktor DSL-a Kristofer S. Bakster, te predstavnice sarajevske kancelarije DSL Emira Huskić i Amra Miraščija.

Margetić upozorava da ovaj dokument ne dokazuje samo da DSL i danas trguje oružjem i vojnom opremom u BiH, već i da Ministarstvo odbrane u svojim skladištima skriva oružje, koje prema dogovoru s međunarodnom zajednicom Oružane snage BiH uopšte ne bi trebalo da posjeduju.

"Ministarstvo odbrane BiH ilegalno skriva `strijele`, iako službeno Sarajevo tvrdi kako ne posjeduje takvo oružje. Štaviše, očigledno je kako tim naoružanjem i trguju, te ono vrlo lako može dospjeti u ruke ne samo trećih država kao kupaca nego i kriminalnog podzemlja i terorističkih grupa i organizacija", upozorio je Margetić.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić izjavio je "Fokusu" da na njihovu adresu stiže mnogo ponuda za otkup viška naoružanja, koje će, međutim, biti rasprodano samo u okviru zakonom predviđenih procedura.

"Ova oprema biće ponuđena na međunarodnom javnom tenderu, kako je i predviđeno zakonom. Ponuda DSL jedna je od mnogih koje su nam pristigle, a ne želim da spekulišem o tome čime se bavi ta kompanija i u čijim bi rukama moglo da završi to oružje. Mi ćemo sa svoje strane sve uraditi zakonito" istakao je Cikotić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE