• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Škrbić: Nema mjesta panici od gripa

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić kaže da za sada nema mjesta panici zbog moguće pojave virusa pandemijskog gripa.

 Škrbić: Nema mjesta panici od gripa Izvor: MONDO

Škrbić je u četvrtak na konferenciji za novinare rekao da RS ima značajne doze antivirusnih lijekova i da su naručeni brzi testovi za otkrivanje virusa koji uzrokuje novi grip tipa A (H1N1).

Škrbić je naveo da je s Institutom "Torlak" iz Beograda dogovoreno potvrdjivanje konačnih dijagnoza, dok u RS postoji grupa stručnjaka koji "mogu da odgovore  eventualnim prijetnjama ili pojedinačnim slučajevima".

On je rekao da u RS do sada nije zabilježen nijedan slučaj koji bi ukazivao na simptome novog gripa, koji je isprva bio nazvan svinjski grip, dodajući da je Ministarstvo prosvjete i kulture preporučilo prolongiranje ekskurizija, posebno u južne zemlje.

Ministarstvo zdravlja RS u kontaktu je s kolegama u Federaciji BiH, Srbiji i zemljama u okruženju, rekao je Škrbić.

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za zaštitu zdravlja RS Janja Bojanić tvrdi da je  epidemiološka situacija definisana kao preteća zbog pojave oboljelih od svinjskog gripa u zemljama okruženja.

"Institut za zaštitu zdravlja RS uveo je takozvani aktivan epidemiološki nadzor nad respiratornim infekcijama, te poslao svim domovima zdravlja saopštenje sa stručnim metodološkim uputstvom i obavezom prijavljivanja svakog sumnjivog slučaja", rekla je Bojanićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Formiran je i tim za pripravnosti koji će biti mobilan, a umrežen je sa svim regionalnim zdravstvenim zavodima.

"Institut je prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije aktivirao nacionalni plan pripravnosti za preteću pandemiju, koji je u RS usvojen 2005.godine, u BiH 2006. godine, te kroz radne grupe provodi odgovarajuće aktivnosti shodno fazi u kojoj se nalazimo", rekla je Bojanićeva.

FBIH spremna za eventualnu pojavu gripa

Ministar zdravlja Federacije BiH Safet Omerović rekao je da na području Federacije BiH nisu otkriveni sumnjivi slučajevi oboljenja koji ukazuju na eventualnu pojavu virusa gripa A (H1N1).

Omerović je u Sarajevu rekao da je zdravstveni sistem Federacije spreman za eventualnu pojavu oboljenja, kao i da ima 12.000 kutija zaliha antiviralnog lijeka "Tamiflu".

U Federaciji BiH živi oko 2,8 miliona stanovnika. Ministar je dodao da se radi na tome da se za područje Federacije BiH osiguraju dodatne količine tog, ali i drugih antiviralnih lijekova.

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH preporučila je često pranje ruku, posebno nakon kijanja, kašljanja, kao i da se ruke brišu i alkoholom, kako bi se preventivno djelovalo na virus gripa.

Zavod za javno zdravstvo FBiH naložio je i klinički, laboratorijski i epidemiološki nadzor nad osobama koji su nedavno boravile u zemljama s registrovanim gripom H1N1.

Svinjski grip širi se iz dana u dan. U Meksiku je registrovano 17 novih smrtnih slučajeva uzrokovanih svinjskim gripom, a najnoviji podaci pokazuju da je stigao i u Švajcarsku i Holandiju.

Svjetska zdravstvena organizacija podigla je nivo opasnosti od pandemije na peti stepen, od mogućih šest, što znači da svijetu prijeti neposredni rizik od pandemije virusa H1N1.

(MONDO/agencije, foto: na slici Ranko Škrbić)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE