• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo oštro o Karadžićevom zahtjevu

Tužilaštvo Haškog tribunala oštro se usprotivilo zahtjevu bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

 Tužilaštvo oštro o Karadžićevom zahtjevu  Izvor: MONDO

On je tražio da se i kancelariji tužioca ograniče kontakti sa novinarima, te da se primijene isti uslovi koji su njemu postavljeni za davanje intervjua novinarki holandskog časopisa "Revi" Zvezdani Vukojević.

U dokumetnu koji je objavljen u Hagu, Tužilaštvo Karadžićev zahtjev ocjenjuje kao "neosnovan i neozbiljan".

"Iz zahtjeva se vidi da optuženi ili hoće da se osveti Tužilaštvu zbog odluka potpredsednika Tribunala sa kojom se ne slaže, ili samo hoće da skrene pažnju na te odluke, tražeći da se izda nalog za koji on vjeruje da bi trebalo da bude izdat", navodi Tužilaštvo i naglašava da zbog toga Karadžićev zahtjev treba da bude odbačen.

Karadžić je u svom podnesku tražio da sud donese nalog prema kojem bi i Tužilaštvo komuniciralo s medijima isključivo pisanim putem i to tako da pitanja novinara ne mogu biti duža od 500 riječi, a da odgovori ne sadrže više od dvije hiljade pisanih znakova.

Prema Karadžićevoj ocjeni, nesrazmjera u kontaktima sa medijima kada su u pitanju optuženi i optužba, njega stavlja u znatno nepovoljniji položaj.

"Dok Tužilaštvo drži redovne konferencije za novinare u sjedištu Tribunala i javnosti objašnjava svoje optužbe protiv Karadžića, a sam tužilac putuje širom svijeta i komentariše slučaj, Karadžić je ograničen da odgovara na pisana pitanja ne duža od 500 riječi, pri čemu su teme sužene, a sekretar primjenjuje cenzuru", navodi Karadžić.

Pred Haškim tribunalom, Karadžić je optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrpskim stanovništvom u toku rata u BiH, od 1992. do 1995. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE