• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bramerc: Sud čeka Ratka Mladića!

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je u Sarajevu da je dalji rad tog suda, posebno nakon hapšenja Radovana Karadžića, neupitan.

 Bramerc: Sud čeka Ratka Mladića! Izvor: MONDO

Bramerc je rekao da je veoma važno da se uhapsi i Ratko Mladić, bivši general Vojske Republike Srpske, optužen za ratne zločine u BiH, kako bi se ta dva suđenja vodila uporedo.

On je, tokom sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem, kao jedan od problema istakao bjekstvo osuđenika Radovana Stankovića, koji je i nakon dvije godine na slobodi, zbog čega još niko nije pozvan na odgovornost.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da je, tokom razgovora sa Bramercom, Alkalaj naglasio da je jedan od prioriteta organa vlasti BiH saradnja sa Haškim tribunalom.

Alkalaj je istakao da su zločine počinili pojedinci koji moraju odgovarati kako bi se provela pravda i steklo povjerenje javnosti, te naglasio važnost regionalne saradnje i neophodnost osiguranja poštenog suđenja svim optuženicima, navodi se u saopštenju.

Glavni tužilac Haškog tribunala izjavio je tokom susreta sa članovima Predsjedništva BiH da Tužilaštvo ovog suda nema problema u saradnji sa BiH i ocijenio da je saradnja zadovoljavajuća, te da volja za njom postoji.

Bramerc je rekao da postoje određena pitanja koja pričinjavaju Tužilaštvu zabrinutost, naglašavajući da je riječ o procesuiranju lica sa dvojnim državljanstvom.

On je istakao da država u kojoj se nalazi osumnjičeni sa dvojnim državljanstvom, ne može da ga izruči državi koja traži njegovo izručenje, jer za to ne postoje zakonske osnove.

Bramerc je rekao da to otežava postupke, ali da taj problem nije specifičan samo za BiH, nego i za neke druge države, te naglasio važnost stvaranja zakonskih osnova, kako bi ovi predmeti bili riješeni.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je tokom susreta rekao da je saradnja između BiH i Haškog tribunala dobra i pozitivna.

Prema njegovim riječima, BiH i njeno pravosuđe sarađuju sa Tribunalom i dosta je urađeno u posljednje dvije godine.

Radmanović je istakao i da nema bjegunaca u BiH, ali i da buduća saradnja sa Tribunalom može biti otežana, u slučajevima kada, kako je rekao, "neki koji su pomogli da neki osumnjičeni budu privedeni Sudu budu i sami procesuirani".

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je rad glavnog tužioca pozitivnim, te je tokom susreta izrazio nadu da će njegova posjeta regionu doprinijeti da budu ubrazene neke stvari u radu Tužilaštva i radu pravosudnih institucija BiH, istakavši važnost procesuiranja osumnjičenih za ratne zločine.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić iskazao je podršku radu Tribunala i Rezoluciji Evropskog parlamenta o podršci radu Tribunala.

Silajdžić je naglasio da se u slučaju Ilije Jurišića, te istrage koja se u Srbiji vodi protiv 19 lica, zbog događaja u Sarajevu iz 1992. godine, otvoreno krši član pet Rimskog sporazuma.

Silajdžić je izrazio nadu da će Tribunal opravdati povjerenje koje mu je dala međunarodna zajednica i istakao važnost poštovanja pravila puta Rimskog sporazuma, koja su jasna.

Prema njegovim riječima, pravo u BiH je suspendovano iako se na osnovu Rimskog sporazuma tačno zna koga se tiče, ko je dužan da ga implementira i ko ga garantuje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE