• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova hapšenja mudžahedina u BiH

Federalna uprava policije nastavila akciju hapšenja osoba afroazijskog porijekla koji ilegalno borave u BiH.

 Nova hapšenja mudžahedina u BiH Izvor: MONDO

Portparol Federalne uprave policije Robert Cvrtak je potvrdio da je u utorak uhapšena jedna osoba, a prethodnog dana dvije, koje su ilegalno boravile u BiH. 

U sarajevskoj opštini Ilidža u okviru ove akcije uhapšen je četrdesetjednogodišnji Alžirac Benhira Aisa zvani Abulrahim.

On je prebačen u Imigracioni centar u Lukavici u Istočnom Sarajevu, kao i dan ranije uhapšeni bivši predsjednik Udruženja "Ensarije" Sirijac Ajman Avad i Abdulah Baura, zvani Hudejfa iz Iraka, koji je živio u selu Donja Lovnica kod Zavidovića.

Aisa je predsjednik Udruženja "Bosansko-alžirsko društvo".  Alžir je, prema nekim informacijama, svojevremeno od BiH tražio Aisino izručenje zbog sumnji da je povezan sa terorizmom, ali su ga alžirske vlasti kasnije amnestirale.

Aisa je tokom rata u BiH bio pripadnik tadašnje Armije BiH u Konjicu.  Baura je posjedovao nelegalno stečene dokumente BiH, Jemena, Iraka i Kuvajta.

Prema pisanju nekih medija, moguće je da je Baurin stvarni identitet Zijad Kalaf Hamadi.

Baura je bio pripadnik odreda "El-Mudžahid", oženjen je državljankom BiH od 1998. godine, a u posljednje vrijeme bavio se alternativnom medicinom i preprodajom polovnih automobila.

Cvrtak nije želio da komentariše navode medija da Federalna uprava policije raspolaže spiskom od 26 lica koja bi trebalo da budu uhapšena narednih dana.

U ovoj akciji učestvuju sve bezbjednosne agencijama u BiH, uključujući i Obavještajno-bezbjednosnu agenciju.

"Aktivnosti još traju i ništa više ne mogu reći" - rekao je Cvrtak.

Direktor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić istakao je da se ovim akcijama definitivno želi riješiti pitanje lica afroazijskog porijekla u BiH.

On je odlučno negirao tvrdnje da se hapšenja izvode nelegalno.

"Svim licima koja se privode oduzeta su državljanstva. Njihova rješenja su konačna. Oduzeti su im i poništeni dokumenti. Istina je da oni vode sporove na sudu, ali spor ne može odložiti provođenje zakona", pojasnio je Mektić.

BORS: Hapšenja - podvala!

"Posljednja akcija hapšenja lica afroazijskog porijekla koja ilegalno borave u BiH na području Kantona Sarajevo predstavlja još jednu u nizu podvala bošnjačkog političkog rukovodstva u BiH", smatra predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz.

"Očito da je namjera ovakvih akcija da se strani plaćenici i mudžahedini koji su tokom proteklog rata počinili stravične zločine nad Srbima maknu i deportuju iz BiH kako ne bi odgovarali i ne bi bili procesuirani za počinjene zločine", rekao je Ćurguz Srni, reagujući na posljednju akciju hapšenja lica afroazijskog porijekla koja ilegalno borave u BiH na području Kantona Sarajevo.

Ćurguz je aktuelno hapšenje stranih plaćenika koje se vrši po nalogu bošnjačkih političkih moćnika u Sarajevu uporedio sa uklanjanjem dokaza o počinjenim zločinima nad Srbima na lokalitetu Kazani kod Sarajeva.

"Bošnjački političari nastoje svim sredstvima da se strani plaćenici pohapse, jer bi u slučaju njihovog procesuiranja pred pravosuđem BiH propala njihova ranije zacrtana politička strategija po kojoj su samo Srbi krivci za ratna dešavanja, Bošnjaci jedino žrtve rata u BiH, a sve s ciljem stvaranja unitarne BiH", istakao je Ćurguz.

Ćurguz je rekao da je ponašanje pojedinih srpskih predstavnika u zajedničkiom institucijama BiH po ovom pitanju vrlo problematično, zbog čega BORS namjerava da uskoro održi sastanak sa predsjednikom RS Rajkom Kuzmanovićem i nižim nivoima vlasti u RS na kome će pokrenuti pitanje njihove odgovornosti.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE