• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska da procesuira ratne zločine u BiH

Organizacija Kroacija libertas iz Mostara optužila je pravosuđe BiH za omalovažavanje istraga o ratnim zločinima nad Hrvatima u BiH.

 Hrvatska da procesuira ratne zločine u BiH  Izvor: MONDO

Oni su zatražili od Hrvatske da procesuira te zločine.

"Zbog pritisaka koje provodi pravosuđe BiH na nevladin sektor u BiH sve materijale i kaznene prijave za ratne zločine nad Hrvatima u BiH poslali smo Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske", saopšteno je iz ove nevladine organizacije.

Precizira se da su ti anticivilizacijski pritisci dolazili od strane domaćih i stranih visokih službenika u pravosuđu BiH.

"Zaključujemo kako domaće pravosuđe neće u narednom bliskom periodu položiti ispit za prijem u članstvo Evropske unije", zaključuje se u saopštenju.

U Kroacija libertasu kažu da, nasuprot situaciji u BiH, imaju puno povjerenja u državnog tužioca Mladena Bajića i u nepristrasan rad pravosuđa Hrvatske.

Predsjednik ove nevladine organizacije Leo Pločkinić osudio je kršenja temeljnih ljudskih prava optuženih pred Sudom BiH koji su danas najavili radikalnu borbu protiv diskriminacije Srba i Hrvata pred Sudom BiH.

Pločkinić kaže da su advokati optuženih pred Sudom BiH dostavili nebrojene potvrde kako se pritvorenicima krše temeljna ljudska prava.

"Ponašanje i rad pravosudnih institucija u BiH najgori je u širokom regionu jugoistočne Europe i to je zastrašujuće po buduće odnose naroda koji žive u BiH", poručio je Pločkinić.

Otvoreno pismo u kojem se traži pomoć vlasti u borbi protiv diskriminacije pred Sudom BiH potpisalo je 15 Srba i Hrvata iz pritvorske jedinice ovog suda i 21 pritvorenik iz zatvora Kula u Istočnom Sarajevu.

Pritvoreni Srbi i Hrvati najavili su štrajk glađu i bojkot Suda BiH kako bi ukazali na pravno nasilje u procesuiranju ratnih zločina pred ovim sudom.

"U pritvoru Suda BiH nema Muslimana. Svi se brane sa slobode. Muslimanima Sud BiH izriče kazne po zakonu iz perioda 1990-95 godina. Dakle, ispod 15 godina, dok Hrvatima izriče do 25 godina, a Srbima do 42 godine zatvora. Tako je do sada na Sudu BiH Srbima izrečeno ukupno 1118 godina zatvora, Hrvatima 146 godina, a Muslimanima 41 godina zatvora", navodi se u pismu koje su pritvorenici dostavili Srni. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE