• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bramerc uvažio Dukićeve kritike

Glavni tužilac Haškog tribunala uvažio je kritiku koju je na rad ovog suda uputio Savez logoraša RS i izrazio spremnost na bolju saradnju.

 Bramerc uvažio Dukićeve kritike Izvor: MONDO

"Mi smo ispred Saveza logoraša predali memorandum u kome se navodi da je potpuno neprihvatljivo da se `cik-cak`optužnicama, koje su oni podizali, u RS stvarala klima da je samo srpski narod odgovoran za ono što se dogodilo u BiH", izjavio je danas savjetnik Saveza Darko Trifunović.

On je naveo da je Bramerc upozoren i na ozbiljan problem diskriminacije, na koji se u pogledu presuda i u Haškom tribunalu i u Sudu BiH, žale dvije nacije. Zbog toga je, kaže Trifunović, Bramerc obećao da će osnovati kancelariju pri Haškom tribunalu u kojoj će srpski, hrvatski i bošnjački tužioci pomoći u donošenju presuda.

"Kao lošu praksu uzeli smo to što Tribunal nije objavio optužnicu post mortem za Aliju Izetbegovića, kako je to bilo u slučaju Željka Ražnjatovića Arkana. Pokrenuli smo pitanje pokretanja optužnice u slučaju Izetbegovića, za koga se zna da je obilazio logore i kakva naređenja je izdavao", istakao je Trifunović.

On je naveo da je Bramercu predočeno da neki krugovi u Sarajevu koriste presude Haškog tribunala na osnovu kojih pišu istoriju, što je nedopustivo. Trifunović je naglasio da je individualna odgovornost osnov međunarodnog krivičnog prava.

"Iznijeli smo i veliku zamjerku da su optužnice podizane mimo vremenskog konteksta događaja kako su se dešavali. Tražili smo objašnjenje zašto nisu uzeti slučajevi `Tuzlanske kolone`, `Dobrovoljačke`, kao i Sijekovac - najveći genocid koji se dogodio na početku rata u opštini Brod, gdje je srušen prvi vjerski objekat", naglasio je Trifunović.

On je naveo da se genocid, koji je najteže krivično djelo, najteže dokazuje. Međutim, dodao je, na području opštine Brod genocid se lako može dokazati, jer je tadašnje rukovodstvo u Sarajevu naredilo da se ubije i sruši sve što je pripadalo drugoj naciji.

"Mi smo upozorili Bramerca da uzmu taj događaj u razmatranje u kojem je 210 romskih žena i djece na zvjerski način nastradalo", rekao je Trifunović.

On je naveo da je Bramerc u potpunosti shvatio primjedbe koje su upućene i saglasio se da do istinskog pomirenja u BiH može doći tek kada se utvrdi ko je počinio zločine.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić izjavio je tokom susreta sa Bramercom da su taj tribunal, a posebno Tužilaštvo i Sud BiH u kojima rade strani tužioci i sudije, politički sudovi, a ne sudovi pravde.

Ovaj stav, koji je iznio u ime srpskih žrtava proteklog rata, Dukić je potkrijepio činjenicom da su Srbi osuđeni na 1 117 godina, a Bošnjaci na samo 46.

On smatra da je za ovakvo stanje kriva politika, te odbacio neke tvrdnje da Srbi ne sarađuju sa Haškim tribunalom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE