• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Odzvonilo" stranim sudijama u BiH

Ministar pravde Srpske Džerard Selman kaže da je došlo vrijeme da strane sudije odu iz BiH.

 "Odzvonilo" stranim sudijama u BiH Izvor: MONDO

Selman je rekao da su strani tužioci i sudije doprinijeli efikasnosti rada Tužilaštva i Suda BiH, jer su počeli sa primjenom određenih međunarodnih standarda, ali je sada došlo vrijeme da odu, jer njihov ostanak krši ustavne odredbe.

"Stav RS je jasan i nekoliko puta je kroz zaključke Vlade i samim opredjeljenjem poslanika u Narodnoj skupštini RS rečeno da su oni stvarno doprinijeli efikasnosti rada Tužilaštva i Suda BiH, jer su počeli sa primjenom određenih međunarodnih standarda. Ali, moraju otići da bi se zadovoljila profesionalna i stručna strana, jer njihov ostana krši određene ustavne i zakonske odredbe", kazao je Selman.

Poručio je da pravosudni sistem treba da bude organizovan po svim važećim pravilima i da je to jedini interes Srpske i njenog nastojanja da stranci odu iz pravosuđa BiH.

"Stav RS nije zasnovan na nekom njenom interesu, već nam je cilj da pravosudni sistem bude organizovan po svim važećim pravilima. U BiH imamo strane tužioce i sudije koji su izabrani kako su izabrani i nisu položili zakletvu", naveo je Selman.

Selman smatra da je došlo vrijeme da te poslove obavljaju domaći sudije i tužioci, jer su izuzetno osposobljeni za tako nešto.

Ambasadori i predstavnici zemalja donatora koji sarađuju sa Tužilaštvom i Sudom BiH pozvali su prošle sedmice sve državne institucije u BiH da izvrše izmjene postojeće legislative radi produženja mandata stranim sudijama i tužiocima koji rade u tim pravosudnim institucijama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE