• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bezbjednost novinara u BiH zabrinjavajuća

Savjet ministara BiH usvojio je na današnjoj sjednici u Sarajevu Informaciju o aktuelnom stanju bezbjednosti novinara u BiH.

 Bezbjednost novinara u BiH zabrinjavajuća Izvor: MONDO


U njoj se navodi da su u 85 odsto slučajeva napadi na novinare počinjeni za vrijeme obavljanja svakodnevnog novinarskog posla.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je da je zabrinjavajuća činjenica da su u 2008. godini policiji prijavljena 34 slučaja verbalnih prijetnji i fizičkih napada na novinare, od čega u Federaciji BiH (FBiH) 21, Republici Srpskoj (RS) 12 i Brčko distriktu jedan, što je za 40 odsto više nego u 2007. godini.

Špirić je novinarima nakon sjednice Savjeta ministara BiH rekao da je 12 verbalnih i fizičkih napada na novinare registrovano od 1. januara do 16. marta ove godine od čega u FBiH 11, a u RS jedan, što predstavlja određeno poboljšljanje.

U Informaciji se ističe da je policijskim i bezbjednosnim agencijama za ukupno 46 napada prijavljeno 77 lica, te da je protiv napadača podneseno 15 krivičnih izvještaja nadležnim tužilaštvima i 26 prijava po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.
"Registrovana su dva slučaja eksplozija ručnih bombi ispred redakcijskih prostorija, nasilni upad u redakcijske prostorije, četiri verbalne prijetnje smrću novinara ili članova njihovih porodica, 11 drugih prijetnji i vrijeđanja, dva slučaja nanošenja tjelesnih povreda prilikom obavljanja posla, sedam fizičkih napada ili prijetnji i 13 slučajeva sprečavanja novinara u vršenju radnih dužnosti i zadataka", dodaje se u Informaciji.

Policijske i bezbjednosne agencije na osnovu bezbjednosnih procjena koje rade nadležni organi vrše obezbjeđivanje novinara kojima su upućene prijetnje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE