• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Burne reakcije na Dodikovu izjavu

OHR poziva premijera Srpske Milorada Dodika da se suzdrži od izjava vezanih za odlazak vojnika BiH u Gruziju.

 Burne reakcije na Dodikovu izjavu Izvor: MONDO

"U ovom konkretnom slučaju, slijeđene su sve procedure unutar redovnog lanca komande i kontrole nad Oružanim snagama BiH. Izjave premijera Dodika neće imati nikakvo pravno djelovanje nad Oružanim snagama, jer on nije u njihovom lancu komande i kontrole. Lanac komande i kontrole je jasan. Vrhovni komandant je Predsjedništvo BiH", poručuju iz OHR-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Incko ima povjerenje u profesionalnost Oružanih snaga i vjeruje da će one poštovati lanac komande, navode u OHR-u.

"Premijer Dodik nema nikakve veze s Oružanim snagama BiH i trebao bi se suzdržati od uplitanja u isključive nadležnosti BiH. U stvari, njegovo ponašanje može činiti krivično djelo", ocjenjuju iz OHR-a.

I Srpska demokratska stranka poziva premijera RS Dodika da objasni zašto se ranije nije odazvao apelima da se spriječi odlazak vojnika iz BiH u Gruziju.

SDS vjeruje da je najviši interes RS da BiH bude vojno neutralna i demilitarizovana država i da o eventualnom ulasku u NATO mogu odlučiti samo građani RS na referendumu.

Za SDS je Dodikov poziv Srbima iz Oružanih snaga BiH da se vrate iz Gruzije obmanjivanje javnosti.

I SAD snažno osuđuju poziv premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika upućen pripadnicima Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti da se ogluše o zakonske naredbe i odbiju učešće u vježbi NATO-a u okviru Partnerstva za mir, saopšteno je iz američke Ambasade u BiH.

"Njegove izjave predstavljaju direktno i neprihvatljivo osporavanje institucije koja je od ključnog značaja za evroatlantske aspiracije BiH, kao i Dejtonskog sporazuma", navodi se u saopštenju.

Potpuno je pogrešna tvrdnja premijera RS, dodaje se u saopštenju, da je odluka o učešću Oružanih snaga BiH u ovoj vježbi politička, jer je prije više od godinu dana Predsjedništvo BiH, koje je Vrhovni komandant Oružanih snaga, odobrilo učešće u vježbi koja je sastavni dio plana obuke Ministarstva odbrane BiH za ovu godinu.

"Premijer RS redovno ističe opredijeljenost i podršku Dejtonskom sporazumu. Wegove jučerašnje izjave ozbiljno dovode u pitanje mogućnost međunarodne zajednice da sa sigurnošću zaključi da je Vlada premijera RS spremna da potpuno ispoštuje Dejtonski sporazum, te da je on spreman uzdržati se od retorike ili aktivnosti koje bi bile prijetnja ili predstavljale njegovo kršenje", ističe se u saopštenju.

Srbija uz Dodika

Predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica ocijenio je da je neprestana kampanja protiv premijera Republike Srpske prevršila svaku mjeru izjavom hrvatskog člana predsjedništva BiH Željka Komšića da Dodika treba smijeniti, jer se protivi slanju srpskih vojnika na istok, na granice sa Rusijom

"Smatram da sve političke stranke u Srbiji i Srpskoj treba na ovom pitanju da pruže jedinstvenu podršku Dodiku", izjavio je Koštunica u pisanom saopštenju

Veoma je važno da postoji konsenzus cjelokupnog srpskog naroda da srpski vojnici nema šta da traže na granicama prijateljskog ruskog naroda.

"Zato je za najoštriju osudu zahtjev za smjenu Dodika, koji je iznio hrvatski član predsjedništva BiH", naveo je Koštunica.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE