• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sanader i Mesić podržavaju Inckove reforme

Mesić i Sanader istakli da podržavaju reforme visokog predstavnika u BiH usmjerene na obezbjeđenje opstanka BiH.

 Sanader i Mesić podržavaju Inckove reforme Izvor: MONDO

Nakon susreta sa Valentinom Inckom u Zagrebu, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader naglasili su da Hrvatska želi jedinstvenu BiH u kojoj će hrvatski narod biti ravnopravan s ostala dva konstitutivna naroda.

''Želimo takvu BiH u kojoj će se Hrvati osjećati dobro, jer je to njihova domovina, kao što je to i domovina Bošnjaka i domovina Srba'', rekao je Sanader na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Visoki predstavnik BiH je tokom prve službene posjete Zagrebu rekao je da Hrvatska ima važnu ulogu u cijeloj regiji, a naročito u BiH, dodajući da ''prvi put nakon rata BiH ima u susjedstvu države koje su prijateljske, korektne i koje podržavaju cjelovitost zemlje''.

Incko je rekao da je interes međunarodne zajednice da BiH postane funkcionalna država i da je u BiH potrebno primijeniti konvencije o zaštiti ljudskih prava, zbog čega su bitne ustavne promjene.

''Mislim da je realno da se provede jedna mini reforma ustava, ali još je prerano o tome konkretno govoriti'', istakao je Incko.

Incko se zauzeo da se u BiH primjeni isti recept za pomirenje kao i u EU poslije Drugog svjetskog rata.

''Isti recept je za BiH, a to je dijalog i zdrav kompromis. Evropa je to radila 50 godina…na primjeru NJemačke i Francuske, kao i na primjeru Hrvatske, koja je, takođe, imala krupne probleme. Na tim primjerima vidimo da je mir moguć i da je jedina alternativa'', rekao je Incko.

Sanader je rekao da podržava nastojanja ka političkoj emancipaciji BiH, za koju je rekao da u budućnosti ne treba imati tutore za svaku svoju odluku.

''Pozdravljam sve razgovore vođa političkih stranaka tri konstitutivna naroda, sve ono što tri konstitutivna naroda dogovore, mi ćemo prihvatiti'', rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je potvrdio da se Zagreb zauzima za potpisivanje sporazuma s BiH o međusobnom izručivanju građana, ali da bi se takav sporazum odnosio samo na određene kategorije.

''Takav sporazum odnosio bi se samo na izručivanje određenih kategorija ljudi, ne svih… U sporazumu će se isključiti mogućnost da se, na primjer, hrvatski vojnici optuže prema političkoj osnovi i da ih moramo izručiti'', rekao je Sanader.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE