• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarac: Neprihvatljiva odluka Kluba Bošnjaka

Košarac je rekao da bilo kakvu odluka o nazivima opština i gradova treba temeljiti na interesima lokalne zajednice i stavovima lokalnog parlamenta.

 Košarac: Neprihvatljiva odluka Kluba Bošnjaka  Izvor: MONDO

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) Staša Košarac rekao je danas da nije prihvatljiva odluka Kluba delegata bošnjačkog naroda da se pokrene zaštita vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS.

Nakon susreta sa predstavnicima opštinske vlasti u Gradiški, Košarac je rekao novinarima da bilo kakvu odluka o nazivima opština i gradova treba temeljiti na interesima lokalne zajednice i stavovima lokalnog parlamenta.

"Mi smo uočili da u promjenama naziva opština i utvrđivanju statuta opština (Kozarska) Dubica i Gradiška nije bilo inicijativa od odbornika bošnjačkog naroda u lokalnim parlamentima ovih opština, što dovoljno govori o tome da u opštini (Kozarska) Dubica i Gradiška postoje tolerantni i dobri međuljudski i međunacionalni odnosi'', naglasio je Košarac.

On je rekao da ne postoji netrpeljivost i da su ljudi okrenuti sasvim drugim odnosima u ovim lokalnim zajednicama, a ne polarizaciji i podjelama.

"Klub delegata bošnjačkog naroda još jednom je pokazao da izlazi iz svojih okvira i da je veoma sklon manipulacijama koje dolaze iz Sarajeva. Kao mehanizam u ostvarivanju i pokušaju ostvarivanja tih manipulacija koristi se Klub delegata bošnjačkog naroda u političkom ambijentu RS'', rekao je Košarac.

On je naglasio da naziv Gradiška i Kozarska Dubica nikog ne vrijeđa i da su oni podjednako bošnjački, hrvatski i srpski, odnosno svih građana tih opština i da su najbolje rješenje za ove dvije lokalne zajednice, pogotovo za Kozarsku Dubicu.

''Prefiks Kozarska podsjeća nas na Kozaru, mjesto gdje su se svi narodi borili protiv fašističke ideje i nema potrebe za mijenjanjem naziva Kozarska Dubica'', naglasio je Košarac.

Isto tako, naveo je on, ''prefiks bosanska u slučaju Gradiške kod srpskog naroda izaziva revolt, jer se u posljednje vrijeme u BiH na agresivan način koristi riječ bosanski i bosanska, a to je proizvod drugih ideja čiji su tvorci Islamska vjerska zajednica, bošnjačka akademska zajednica i bošnjačke političke elite".

Košarac je ranije rekao da je Klub delegata Bošnjaka 28. aprila uložio amandmane na član pet Zakona o teritorijalnoj ogranizaciji i da je traženo da se doda prefiks "bosanski" ispred imena gradova Brod, Šamac, Gradiška i Kostajnica, te da se ime Kozarska Dubica zamijeni imenom "bosanska Dubica", a Novi Grad sa "Bosanski Novi". (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE