• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan pobjede nad fašizmom u BiH

U većini gradova Bosne i Hercegovine se obilježava Dan pobjede nad fašizmom.

 Dan pobjede nad fašizmom u BiH Izvor: MONDO

Na Dan pobjede nad fašizmom, u Velikom parku u Sarajevu uz prisustvo roditelja i predstavnika gradskih i državnih vlasti  otkriven je spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Oglasile su se i sirene za uzbunu, a prisutni građani su stali i na prikladan način odali počast ubijenoj djeci.

Time je i službeno označeno otvaranje Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Povodom obilježavanja Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom, predstavnici vlasti i različitih organizacija i udruženja položili su cvijeće pred Vječnom vatrom u Sarajevu

Cvijeće su, između ostalih, položili član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, te predstavnici Kantona Sarajevo i sarajevskih opština.

Pored Vječne vatre, cvijeće je položeno i na Spomen-parku Vraca, kao i spomen-bisti Josipa Broza Tita u krugu kampusa Univerziteta u Sarajevu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Rade Ristović je povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, položio vijenac na spomenik palim borcima Narodno-oslobodilačkog rata u Banjaluci.

Osim ministra Ristovića, vijence su položile delegacije Grada Banjaluke, Gradskog odbora SUBNOR-a, Boračke organizacije RS i Grada, porodice poginulih, zarobljenih i nestalih boraca, kao i predstavnici političkih stranaka.

"Svojim prisustvom i polaganjem vijenaca dajemo počast borcima i saborcima koji su stradali u Drugom svjetskom ratu", rekao je ministar Ristović podsjetivši da je u Drugom svjetskom ratu samo u bivšoj Jugoslaviji stradalo više od milion stanovnika.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS naglasio je da se danas pobjeda nad fašizmom obilježava u cijeloj Evropi i da ga slave svi narodi.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz naglasio je da današnji dan predstavlja jedan od najsvijetlijih trenutaka u istoriji čovječanstava kada su napredne i slobodarske snage uspjele da poraze fašističku najezdu.

"Od posebnog značaja je činjenica da je najveći dio srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu bio na strani antifašističkih sila i u funkciji pomoći veličanstvenom porazu nad fašizmom i sprečavanju fašističke najezde na svijetle tačke koje krase tradiciju i čovjeka", rekao je Ćurguz.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

"Dan pobjede nad fašizmom prilika je da se svi zajedno prisjetimo žrtava antifašističke borbe, zahvaljujući kojima današnje generacije svoju sadašnjost i budućnost grade na istinskim vrijednostima slobode, jednakosti, tolerancije i zajedničkog života, kao i drugi slobodoljubivi narodi Evrope i svijeta", navodi se u čestitki.

Premjer Dodik naglašava da 9. maj, koji je istovremeno i Dan Evrope, za nas u RS ima posebnu važnost, s obzirom na opredijeljenost RS i BiH ka integraciji u porodicu evropskih naroda, kojima smo istorijski i civilizacijski oduvijek pripadali.

Na Dan pobjede nad fašizmom je 1945. godine u Berlinu potpisana bezuslovna kapitulacija Njemačke, čime je zvanično u Evropi završen Drugi svjetski rat.

U bivšoj Jugoslaviji tokom ovog rata stradalo je više od milion ljudi. Iako se ovaj dan u svijetu obilježava 9. maja, prema istorijskim podacima, fašizam je u bivšoj Jugoslaviji pobijeđen 15. maja.

(MONDO, foto: Sarajevo-x.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE