• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medicinari u RS odustali od štrajka

Zdravstveni radnici u RS odustali su od štrajka najavljenog za ponedjeljak, nakon što je postignut dogovor sa vlastima o visini plata.

 Medicinari u RS odustali od štrajka Izvor: MONDO

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić saopštio je nakon vanredne sjednice Republičkog odbora ovog sindikata da je odluka o stupanju u štrajk stavljena van snage.

Sindikalci su se na ovaj potez odlučili jer su, kako je rekao, predstavnici sva tri sindikata u zdravstvu u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS u protekla tri dana usaglasili tekst izmjena i dopuna Zakona o platama zdravstvenih lica u javnim ustanovama.

On je naveo da ne razumije odluku predstavnika Strukovnog sindikata doktora medicine RS da se povuku iz zajedničkih pregovora oko plata i pozvao sve radnike u zdravstvu da se još malo strpe i da ne dozvole bilo kakvo cijepanje i djeljenje, jer će se, kako je rekao, naći kompromis sa Ministarstvom.

"Zajedno smo usaglasili tekst o izmjenama i dopuna Zakona o platama zdravstvenih lica u javnim ustanovama koji smo poslali u Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite tako da ne razumijem njihovu odluku", rekao je Granulić.

On je dodao da ne želi da ulazi u rad Strukovnog sindikata doktora medicine RS, te da očekuje poteze Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

"Ako se nešto usaglasi korektno je da se to i privede kraju", istakao je Granulić i dodao da su sindikati pristali i da se koriguju keoficijenti za subspecijaliste.

On je naveo da se suština izmjena i dopuna Zakona o platama odnosi na vraćanje teksta Posebnog kolektivnog ugovora, odnosno vraćanja koeficijenata iz Posebnog kolektivnog ugovora, vraćanje visine toplog obroka, regresa i svih prava regulisanih Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom.

Prema njegovim riječima, u slučaju da predviđena sredstva za plate zdravstvenih radnika u iznosu od 251 miliona KM ne budu dovoljna, pristupiće se razgovorima o eventualnoj korekciji cijene rada.

"Ostavićemo još prostora ljudima iz Ministarstva, jer su napokon shvatili ozbiljnost problema. Očekujem da će u toku iduće sedmice biti napravljen konačni tekst Zakona i da će po hitnom postupku biti upućen u Narodnu skupštinu RS", istakao je Granulić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE