• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: Nepotreban "Dejton dva"

Ministar inostranih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je da nije pristalica ideje o sazivanju "Dejtona dva".

 Lajčak: Nepotreban "Dejton dva" Izvor: MONDO

On smatra da je nova međunarodna konferencija o BiH nepotrebna jer, ako ne postoji spremnost dogovora unutar BiH, onda se taj dogovor ne može nametnuti izvana.

Lajčak je ocijenio da ne bi bilo dobro da se međunarodna zajednica dijeli po pitanju BiH u tom smislu.

"Međunarodna zajednica ima zajednički stav koji je baziran na evropskoj perskeptivi BiH i umjesto saziva ovih konferencija, koje ne mogu riješiti to što nisu spremni da riješe ni političari u BiH, više bih volio da iz Brisela, Vašingtona, Moskve i evropskih prestonica dolaze jasne preporuke `bavite se pitanjima u vezi sa evropskim integracijama i to je to što svi očekujemo od vas`", rekao je Lajčak u intervjuu za sutrašnje "Nezavisne novine".

Lajčak smatra da bi bilo pogrešno da se prvo imenuje izaslanik SAD za zapadni Balkan, a da se potom definiše njegova uloga.

"Pitanje izaslanika nije ključno ili važno pitanje jer je izaslanik instrument. Potrebno je da definišemo koja je to politika, ciljevi, vizija i strategija za BiH i tek poslije toga treba da se bavimo instrumentima koji treba da provode tu politiku. Pogrešno da se prvo imenuje izaslanik, a onda da se definiše šta treba da bude njegova uloga. Znači prvo politika, a onda instrumenti", ocijenio je bivši visoki predstavnik u BiH

Ocjenivši da su u ovom trenutku ustavne promjene u BiH potrebne, Lajčak je naglasio da je pitanje ustava pitanje BiH, njenih institucija i političara i da treba krenuti da se rješava što se može trenutno rješavati.

"Ne treba biti preambiciozan, da se ne ubije taj proces odmah na početku. Treba da se ide korak po korak i mislim da postoji velika vrsta uzajamnog razumijevanja između svih političkih lidera koja su to pitanja koja se mogu riješiti već sada. Preporučio bih da u taj posao krene korak po korak", poručio je Lajčak.

Šef slovačke diplomatije je naglasio da ne može govoriti o rokovima kada će BiH postati članica EU, prije nego što počne, kako je rekao, ozbiljan posao na približavanju Uniji.

"Da budemo iskreni, BiH se ne bavi ozbiljno evropskom integracijom. BiH i njeni političari još uvijek misle da će geopolitika uraditi posao umjesto njih. Ako smo dio nekog regiona i ako taj region ima perspektivu, onda mi treba da sjedimo mirno i čekamo - to je filozofija koja postoji. Vrlo često političari u BiH dolaze sa porukama `nemojte nas izostaviti`, a to nije put koji vodi prema EU", rekao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, Unija ne želi da izostavi BiH, ali očekuje od političara BiH da dolaze i govore "ovo smo uradili, ovo smo uradili i sad je vaš red da nas nagradite napretkom na evropskom putu".

Lajčak je rekao da Zapadni Balkan ima jasno definisanu evropsku perspektivu, koju može da omogući samo EU uz podršku Amerike i Rusije.

"Zato je najpametnije da i Amerika i Rusija podržavaju evropsku perspektivu. Za regiju zapadnog Balkana bilo bi jako loše da vidimo različite pristupe sa ove tri strane i da onda ovaj prostor ponovo postane žrtva nekih geopolitičkih igara", naglasio je Lajčak.

On je dodao da očekuje veći angažman nove američke administarcija na Balkanu, ali da EU, ipak, treba da odigra dominantnu ulogu uz koordinaciju i podršku SAD.

"Državni sekretar SAD Hilari Klinton završava kompletiranje svog tima za pitanja Evrope i Balkana i zato smo na nedavnom sastanku puno vremena posvetili upravo pitanju kako bi trebalo da izgleda američki angažman na Balkanu. Rekao sam joj da je potrebno da se Amerika angažuje zajedno sa EU, da je apsolutno potrebno da se zalažemo za iste ideje, a naravno ključna treba da bude evropska perspektiva zapadnog Balkana", naglasio je Lajčak.

Govoreći o statusu Kosova, Lajčak je rekao da aktuelna vlada u Slovačkoj nema namjeru da prizna Kosovo, jer u tom procesu, kako je naglasio, nedostaju dva ključna elementa - dogovor između Srbije i Kosova i zajednički stav međunardne zajednice izražen kroz rezoluciju Savjeta bezbjedosti UN.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE