• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbogom bijelom šengenu?

Bosna i Hercegovina neće dobiti preporuku Evropske komisije (EK) za ukidanje viznog režima zbog neobavljenih zadataka EU.

 Zbogom bijelom šengenu? Izvor: MONDO

Izvori sarajevskog "Dnevnog avaza" iz Brisela tvrde da se ovakav stav nalazi u draftu izvještaja EK o napretku zemalja regiona ka bijeloj šengen listi, koji treba biti objavljen 18. maja.

U ovom izvještaju biće pohvaljen napredak BiH, ali i istaknuto da nisu obavljeni zadaci koje je EU zahtijevala, niti su usvojeni svi neophodni zakoni. Sagovornici lista tvrde da izvještaj još nije u cijelosti izrađen, te da se o njemu unaprijed vode žestoke polemike među članovima Savjeta ministara EU, koji trebaju donijeti odluku o tome kojim zemljama će biti ukinute vize.

Trenutno nema dileme samo kada je u pitanju Makedonija, koja će sigurno dobiti preporuku za ukidanje viza, slijede je Crna Gora te Srbija, o čijoj pozitivnoj preporuci ima rezervi, te BiH "koja za ovim zemljama kasni pola godine u ispunjavanju uslova". Ubjedljivo na kraju liste je Albanija, bez ikakvih šansi za skorije ukidanje viza jer nema sređenu kontrolu granica, nije obavila ni pripreme za biometriju, te gdje je znatan broj stanovnika bez lične karte.

Na putu ka bezviznom režimu, ključni uslov koji bi BiH morala da ispuni, jeste usvajanje zakona o graničnoj kontroli, o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, o antidiskriminaciji, kao i seta zakona u vezi s pitanjem oružja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE