• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica za "Kinoteku RS"

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv četiri osoba zbog sumnje da su zloupotrebama prodali imovinu “Kinoteke RS".

 Optužnica za "Kinoteku RS" Izvor: MONDO

Optužnica je podignuta protiv Nenada Teševića i Mijata Lazarevića zbog krivičnih djela zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaćenja, te protiv Radmile Marjanović i Gaje Vučićevića zbog produženog krivičnog djela falsifikovanja isprave , sa produženim krivičnim djelom obmane pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti i krivičnog djela zloupotrebe ovlašćenja u privredi.

Teševića optužnica tereti da je kao odgovorna osoba u svojstvu vršioca dužnosti direktora Zemljoradničke zadruge “Pale” u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za zadrugu, grubo prekršio zakon u odnosu na raspolaganje, korištenje i upravljanje državnom imovinom.

On je, bez saglasnosti Vlade RS-aprodao preduzeću “Tera Produkt” d.o.o. Pale zemljište u državnom vlasništu, u posjedu javnog preduzeća “Kinoteke RS “, ukupnepovršine od 8.600 metara kvadratnih po cijeni od 86.400,00 KM.

Mijat Lazarević je, prema navodima optužnice, u svojstvu vršioca dužnosti rukovodioca Odjeljenja za katastar nekretnina u Republičkoj upravi za geodetske i imovinskopravne poslove, Područne jedince Pale, u namjeri da preduzeću “Tera Produkt” Pale pribavio imovinsku korist, iskoristo svoj položaj, odnosno ovlašćenje. On je početkom februara 2003. godine odobrio i naredio upis promjene prava posjeda u korist ovogpreduzećana nekretninama u državnom vlasništvu, pribavivši mu na taj način korist od najmanje 1.282.409,90 KM.

Radmila Marjanović i Gajo Vučićević se terete da su zajedno i po prethodnom dogovoru, kao vlasnici preduzeća “Tera Produkt” Pale, na osnovu falsifikovanih dokumenata iznudili upispovećanja osnovnog kapitala u korist svog preduzeća te pis promjene prava posjeda na zemljištu i objektu u državnom vlasništvu.

Potom su u namjeri da za svoje preduzeće dobiju više kredita, davaocu kreditaHypo-Alpe- Adria- BankBanjalukadavali neistine i nepotpune podatke o imovnom stanju preduzeća, a predmetnu imovinu stavili u svrhu osiguranja vraćanja dobijenih kredita.

S obziromna to dapreduzeće “Tera Produkt” nije uredno izmirivalo banci kreditne obaveze nad imovinom na kojoj je upisana hipoteka, a koja je u stvarnom posjedu JP “Kinoteke RS “proveden je izvršni postupak, u kojem je ova imovina prodana za 1 KM, čime su vlasnici preduzeća “Tera Produkt”pribavili za svoje preduzeće znatnu imovinsku korist od 1.825.564,02 KM.

(Fena)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE