• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS: Špirić i Radmanović priznaju Kosovo

Srpska demokratska stranka je poziv predstavnicima Kosova i Metohije na sjednicu vijeća za saradnju okarakterisala kao indirektno priznanje te države.

 SDS: Špirić i Radmanović priznaju Kosovo Izvor: MONDO

SDS smatra da su predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić "indirektno priznali nezavisnost Kosova, pozivajući predstavnike Kosova i Metohije na sjednicu Regionalnog vijeća za saradnju u Sarajevo", piše u saopštenju SDS-a.

SDS smatra da su Radmanović i Špirić na ovaj način prekršili Rezoluciju o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i opredjeljenjima Republike Srpske (RS) koju je usvojila Narodna skupština RS 21. februara prošle godine.

U saopštenju se navodi da Radmanović i Špirić nakon što su, protivno interesima RS i BiH, poslali vojnike BiH u Gruziju, sada "prst u oko guraju" i Srbiji.

SDS očekuje da će Narodna skupština RS analizirati poteze Radmanovića i Špirića prije nego što, kako navode, srpske vojnike u Oružanim snagama BiH možda pošalju i na Kosovo i Metohiju.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izrazio je žaljenje što Srpska demokratska stranka na krajnje politikantski način tretira put BiH ka Natou.

"Nadam se da je SDS nije promijenio svoje viđenje reforme odbrane koji je kreirao i provodio, kao i politički konsenzus u članstvo NATO-a zajedno sa ostalim političkim partnerima", izjavio je Špirić Srni, reagujući na stav SDS-a da je poziv predstavnicima Kosova na sjednicu Regionalnog vijeća za saradnju u Sarajevu indirektno priznavanje nezavisnosti ove pokrajine.

On je objasnio da izdavanje specijalnih stikera od strane Ministarstva spoljnih poslova za vrijeme zasjedanja Regionalnog sekretarijata 14. maja u Sarajevu ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova, jer su taj problem slično ili identično riješile i druge zemlje članice EU koje nisu priznale Kosovo.

Špirić je podsjetio da je i političko opredjeljenje SDS imalo za rezultat da sjedište Sekretarijata Regionalnog vijeća za saradnju bude u Sarajevu, što je u interesu svih u BiH.

"Pozivam SDS na konstruktivnu saradnju, ne odričući im pravo na politički stav, ali bez prosipanja jalovog patriotizma i dizanja ljestvice koju sami ne mogu preskočiti", rekao je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara smatra da, ukoliko je došlo do programskom revizionizma unutar SDS-a, onda o tome treba jasno i transparentno govoriti. (Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE