• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državni tužilac naredio istragu protiv Dodika

Državni tužilac BiH Hari Furlan naredio je otvaranje istrage protiv premijera RS Milorada Dodika i još 15 osoba.

 Državni tužilac naredio istragu protiv Dodika Izvor: MONDO

Osumnjičeni su da su prilikom izgradnje Administrativnog centra RS i autoputa Bosanska Gradiška - Banja Luka oštetili budžet RS za 115 miliona maraka, piše "Dnevni avaz", pozivajući se na izvore bliske Tužilaštvu BiH.

List navodi da je zahtjev za dodatne istražne radnje upućen Finansijskom odjelu Agencije za istrage i zaštitu BiH, da bi se provjerilo da li je i koliko novca "oprano" prilikom kupovine namještaja za potrebe Vlade RS u inostranstvu, o čemu se detaljno piše u izvještaju koji je Sipa u februaru uputila Tužilaštvu BiH.

Drugi zahtjev tužilac Furlan uputio je Upravi za indirektno oporezivanje  BiH, od koje je zatražio dokumentaciju na osnovu koje bi trebalo utvrditi da li su uredno plaćeni PDV i carina za uvezenu robu.

Otvaranjem istrage otklonjene su dosadašnje spekulacije o tome da Tužilaštvo BiH nije nadležno za slučaj "Dodik", piše sarajevski dnevnik. List dodaje da je započela i policijska istraga prodaje Rafinerije Bosanski Brod.

Dodik: Istraga kao odmazda za političke stavove

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nije zvanično obaviješten o otvaranju istrage Tužilaštva BiH protiv njega.

On je ponovio da su Tužilaštvo i Sud BiH nelegalni i nelegitimni organi.

"Vjerovatno je to odmazda za stavove koje sam iznosio o stranim sudijama i tužiocima, koji neće moći da produže svoj mandat i neće dobiti našu saglasnost", zaključio je Dodik.

Premijer Srpske smatra da je medijska najava o otvaranju istrage protiv njega "pokazivanje zuba".

"Neka oni rade svoj posao, a Tužilaštvo i Sud BiH su za mene nelegalni i nelegitimni i ja ću odlučiti o tome kako ću postupati u slučaju eventualnih istraga i procesa na tom planu", rekao je Dodik i dodao da nije spreman da sarađuje sa nelagalnim i nelegitimnim organima.

On je događanja vezana za istragu koju Sipa i Tužilaštvo BiH vode protiv njega zbog navodnih zloupotreba pri izgradnji zgrade Vlade u Banjaluci i autoputa u Srpskoj nazvao mrcvarenjem, uz ocjenu da je to dokaz da u ovoj tužbi očigledno nema ozbiljnih stvari.

"Zgrada Vlade RS smeta političkom establišmentu u Sarajevu, ali ona je urađena u skladu sa zakonom i nikakve zloupotrebe nije bilo", poručio je Dodik i dodao da ta zgrada treba da bude ponos, ne njemu, nego narodu i vladi RS koju on predstavlja.

Premijer Srpske nazvao je skrnavljenjem istine pisanje medija u Federaciji BiH o navodnim zloupotrebama i izvještajima Sipe o "pranju novca" kojom je budžet RS oštećen za 115 miliona.

"Za mene su Sud i Tužilaštvo BiH mjesta političke egzekucije, nelegalni politički organi koje je nametnuo visoki predstavnik koji nije imao pravo da to uradi", naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je visoki predstavnik tumač Dejtonskog sporazuma, a ne zakonodavac u BiH.
"Takav je slučaj Suda i Tužilaštva BiH jer je potpuno nelegitimno da u njima rade strani tužioci i sudije", zaključio je Dodik i dodao da je na to ukazivao i prije godinu dana.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE