• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović za nastavak pregovora

Podpredsjednik SDA kaže da će nastaviti pregovore o ustavnoj reformi u BiH ukoliko bude izabran za predsjednika stranke.

 Izetbegović za nastavak pregovora Izvor: MONDO

Prudski sporazum odgovor je na plan međunarodne zajednice poznat kao "5+2", a bez implementacije tog plana nema napretka u zemlji, smatra Bakir Izetbegović, kandidat za predsjednika SDA na kongresu zakazanom za 26. maj.

"Dakle, valja nastaviti pregovore", rekao je Izetbegović za "Nezavisne novine".

U potezima aktuelnog lidera SDA Sulejmana Tihića on ne vidi "nikakav majstorluk" u dogovorima sa političkim predstavnicima Srba i Hrvata jer je to, kako je rekao, posljedica zadatih ciljeva i uslova međunarodne zajednice.

"Za pokretanje nove ture pregovora od ključnog značaja je bio zahtjev međunarodne zajednice - zadali su pet ciljeva i dva uslova koji će omogućiti tranziciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH. To znači prestanak korištenja bonskih ovlaštenja, dakle prestanak protektorata u BiH, a za to su najviše zainteresovani srpski političari. Oni sigurno žele riješiti pitanje državne imovine i popisa stanovništva i pritom još postići ukidanje bonskih ovlaštenja, tako da ne vidim u čemu se sastoji majstorluk Sulejmana Tihića da im sve to omogući", kaže Izetbegović.

On je ocijenio da "za sada kvalitetna ustavna reforma nije u ponudi".

Izetbegović je rekao da je nezadovoljan dosadašnjim Tihićevim vođenjem SDA i da "narod sa razlogom gubi vjeru i poštovanje prema vlasti".

"Glavna komponenta te vlasti je SDA, a daleko najuticajniji, dakle i najodgovorniji u SDA jeste njen predsjednik", dodao je Izetbegović.

On je naveo da SDA ima istoriju nesporazuma i rivalstva i sa Strankom za BiH i sa SDP-om, ali da je saradnja sa Strankom za BiH ipak prirodnija.

"Uostalom, sa njom imamo koaliciju na svim nivoima vlasti koju je skoro nemoguće razvrgnuti. Mislim da mogu popraviti odnose sa Harisom Silajdžićem u mjeri koja će omogućiti daleko uspješnije funkcionisanje koalicije", rekao je Izetbegović.

Inače, kadrovskoj komisiji SDA počele su pristizati zvanične kandidature za predsjednika, zamjenika predsjednika i pet potpredsjednika Stranke, te članove Glavnog odbora.

Prema do sada evidentiranim podacima, najviše kandidatura dobio je aktualni predsjednik Stranke Sulejman Tihić.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE