• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tuzlanski monstrum neuračunljiv

U trenutku stravičnog zločina Tomislav Petrović iz Tuzle nije bio uračunljiv, zaključili banjalučki vještaci.

 Tuzlanski monstrum neuračunljiv Izvor: MONDO

Šestorostruki ubica Tomislav Petrović (46) iz Lipnice kod Tuzle nije uračunljiv i potrebno ga je uputiti na liječenje, zaključili banjalučki vještaci na čelu s psihijatrom Milanom Stojakovićem, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

Nalaz će biti prezentovan na suđenju koje je zakazano u Kantonalnom sudu Tuzla.

Petrović je 29. maja prošle godine bez ikakvog povoda sa 22 hica iz pištolja usmrtio šestoro komšija i rođaka. On je taj masakr priznao.

Vještačenje u Banjaluci, gdje je Petrović proveo 15 dana, četvrto je vještačenje njegovog psihičkog stanja u vrijeme ubistva Mije i Kaje Petrović, Dragice Markanović, Ive Markanovića, te Nike i Mare Petrović.

"Ispitanik Tomislav Petrović boluje od paranoidne šizofrenije, koja je liječena, a 29. maja bio je u pogoršanju stanja te bolesti i pod uticajem slušnih halucinacija, sumanutih ideja i psihotične napetosti", zaključili su banjalučki vještaci Milan Stojaković, Ratko Kovačević i Slobodan Stanković.

Za razliku od ranija tri vještačenja urađena u Tuzli i Sarajevu, banjalučki vještaci su precizno naveli da Petrović nije bio sposoban da shvati značaj i posljedice svog djela, niti da upravlja postupcima, što je u krivičnom zakonodavstvu okvalifikovano kao neuračunljivost.

Banjalučkim ljekarima Petrović je ispričao da se u njegovom organizmu godinu dana prije masakra pojavila treća osoba, koja ga je tjerala na ubistvo, prvo supruge, a potom i šestoro rođaka.

On je ljekarima kazao da ga je nakon masakra glas koji ga je na to tjerao upitao: "Šta uradi Tomo?" Potom ga je, kako je naveo, isti glas tjerao na samoubistvo, koje je pokušao izvršiti u MUP-u TK tokom kriminalističke obrade.

Prvi tim vještaka iz Tuzle, na čelu s Alijom Sutovićem, konstatovao je bitno smanjenu uračunljivost. Drugi tim, na čelu s Nusretom Prohićem, nije bio jedinstven u ocjeni uračunljivosti, dok je tim sarajevskih vještaka, na čelu sa Slobodanom Logom, ocijenio da je Petrović neuračunljiv.

Advokat optuženog Rifat Konjić ne negira da je Petrović počinio zločin, niti traži njegovo puštanje kući, već je njegova odbrana bazirana na protivljenju da bude izreknuta zatvorska kazna.

Ukoliko Kantonalni sud Tuzla, na osnovu mišljenja stručnjaka, Petrovića proglasi neuračunljivim i krivično neodgovornim, on će narednih šest mjeseci provesti u zatvorenoj ustanovi na liječenju. Nakon toga bi mogao izaći na slobodu, a kako posjeduje hrvatski pasoš, moguć je i odlazak u Hrvatsku.
List još saznaje da će, zbog ovakvog nalaza,  suđenje  koje je zakazano za srijedu obezbjeđivati veći broj sudskih policajaca zbog mogućnosti narušavanja javnog reda i mira.

Slučaj Petrović će, vjeruju u tuzlanskom pravosuđu, otvoriti i brojne polemike u BiH, jer izmjene Zakona o krivičnom postupku, donesene prije tri mjeseca, u praksi su neprimjenjive i neusklađene s realnom situacijom.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE