• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glavaš ostaje u pritvoru 24 časa

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin izdao je naredbu da se Branimir Glavaš zadrži 24 časa u prostorijama za zadržavanje Suda BiH.

 Glavaš ostaje u pritvoru 24 časa Izvor: MONDO

"Glavaš ostaje u pritvoru do četvrtka u 8.15 časova. Barašin nije obrazložio ovu odluku jer za to nema ni zakonsku obavezu, ali pretpostavljam da je razlog provjera Glavašove dokumentacije koju je prezentovao danas Tužilaštvu kao dokaz o njegovom državljanstvu", izjavio je njegov advokat Nikica Gržić novinarima nakon što je Glavaš priveden u Tužilaštvo BiH i sa njim obavljen razgovor.

On smatra da nije bilo nijednog razloga za ovu odluku.

"Glavaš je prezentovao uvjerenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih, rješenje o upisu u državljanstvo i smatram nisu postojali zakonski razlozi za zadržavanje", rekao je Gržić. On nije mogao ništa reći o tome kakve će korake kao Glavašev advokat da preduzme, navodeći da je teoretski moguće da se Glavaš i dalje zadrži u Sudu BiH, te da mu se odredi pritvor.

"Ranije je utvrđeno, provjerom matičnog ureda u Ljubuškom, da su izvodi iz matične knjige rođenih autentični", rekao je on, dodajući da ukoliko se utvrdi da je dokumentacija u redu ne postoje mogućnosti za njegovo izručenje Hrvatskoj.

Portparol Tužilaštva BiH je istakao je da je riječ o veoma obimnim provjerama, koje su već u toku i o kojima ne može ništa konkretnije reći.

"Federalna Uprava policije je oko 12.00 časova predala Tužilaštvu Branimira Glavaša, nakon čega se pristupilo njegovom saslušanju. Odlučeno je da on u naredna 24 časa bude zadržan, dok Tužilaštvo BiH izvrši neke nužne provjere u ovom predmetu", rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić

Glavaša su uhapsili pripadnici Federalnog MUP-a u automobilu na dionici magistralnog puta između Šuice i Kupresa. Očekuje se da će Glavaš  biti oslobođen jer BiH i Hrvatska nemaju dogovor o ekstradiciji.

Sud BiH će po standardnoj proceduri utvrditi posjeduje li Glavaš državljanstvo BiH odnosno može li biti izručen Hrvatskoj.

Bosanskohercegovačko državljanstvo je zakonska prepreka za njegovo izručenje Hrvatskoj.

Glavaš je u petak, 8. maja, pred Županijskim sudom u Zagrebu osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine. Po izricanju presude, Glavaš je prebjegao u BiH.

"Evo mene u BiH, u mojoj drugoj domovini", rekao je Glavaš pozdravljajući novinare okupljene ispred zgrade Tužilaštva u koju je uveden sa lisicima na rukama i u pratnji službenika federalnog MUP-a.

Branimir Glavaš želi da mu se sudi u Bosni i Hercegovini, a presudu Županijskog suda u Zagrebu, koji ga je zbog ratnih zločina u Osijeku nepravosnažno osudio na deset godina zatvora smatra "rezultatom Sanaderove političke direktive koja datira još od aprila 2005. godine".

On tvrdi da je presuda rezultat direktive hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji je u aprilu 2005. godine izdao nalog da bude preduzeto sve da on bude politički neutralizovan i eliminisan.

"U ovom montiranom političkom procesu, neviđenom još od najmračnijih komunističkih vremena, moja presuda je bila unaprijed poznata, bez obzira na činjenice koje neupitno govore drugačije. Nikada nisam naredio ili počinio nikakav zločin, a naročito ne ratni za koji su me neosnovano osumnjičili, zatim optužili i na kraju provostepeno presudili" , rekao je Glavaš za "Dnevni avaz".

On je istakao da je pune četiri godine strpljivo podnosio policijski progon i "fabrikovanje dokaza" današnjeg direktora osiječke policije Vladimira Fabera, koji je odrađivao prljave poslove za Sanadera.

Glavaš je rekao da je Hrvatsku napustio privremeno, te da je duboko uvjeren da njegov boravak u BiH neće biti trajan, tako da trenutno ne razmišlja o nekim dugoročnijim planovima.

On je naglasio da je BiH domovina njegovih roditelja i da se ne osjeća strancem u BiH.

"Državljanstvo BiH dobio sam po osnovu zahtjeva za naknadni upis u matičnu knjigu rođenih i činjenice rođenja uz konstataciju državljanstva BiH na osnovu porijekla. Budući da sam priložio kompletnu dokumentaciju, nadležna tijela BiH 22. oktobra prošle godine smatrala su da je moj zahtjev opravdan i izdala mi rješenja kojim se odobrava upis u registar državljana BiH" - pojasnio je Glavaš.

On je naglasio da lična dokumenta u BiH nije vadio sve do trenutka kada je dobio definitivnu potvrdu da za njega nema pravde u Hrvatskoj, dok je Sanader na vlasti.

"Tada sam definitivno odlučio ostati u BiH, a to je bilo na dan proglašenja prvostepene presude, 8. maja. Ličnu kartu trebao bi da dobijem ove sedmice, a vozačku dozvolu i druga dokumenta vadiću tek nakon toga" ,rekao je Glavaš. On je poručio da nema ništa protiv da njegov predmet bude prebačen u BiH i da mu sudi nezavisni sud u BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE