• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela sjednica Glavnog odbora SDA

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) počeo je u subotu u Sarajevu redovnu sjednicu.

 Počela sjednica Glavnog odbora SDA Izvor: MONDO

Na ovoj sjednici bi trebalo da bude usvojeno više rezolucija, među kojima Programska deklaracija i rezolucije o ekonomskoj politici i povratku.

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović rekao je da rezolucija koja se odnosi na povratak ima za cilj da taj proces podigne na viši organizacioni nivo i da se više bazira na povratak radno-sposobne populacije i obrazovanih kadrova.

"Želimo da stimulativnim mjerama pokušamo ohrabriti ljude koji su sada u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, a potiču iz Republike Srpske, da i tamo mogu ostvariti bolje uslove života, uz određene podsticaje u privrednim i poljoprivrednim aktivnostima", rekao je Osmanović.

On je dodao da bi time bile učinjene dvije stvari.

"Prvo onima koji se vrate pokazaćemo da ih pratimo u ekonomskom podizanju, a druga stvar je da oni koji se vrate dobiju uvjerenje da mogu biti bolji uslovi življenja u Zvorniku, Višegradu, Foči, nego u Vogošći, Visokom ili nekom drugom mjestu gdje sad žive", rekao je Osmanović.

Predsjednik stranke Sulejman Tihić rekao je da očekuje da na današnjoj sjednici budu usvojena dokumenta za predstojeći Kongres stranke, koji je zakazan za 26. maj.

"Prvenstveno Programska deklaracija, u kojoj će se jasno još jednom potvrditi pozicija SDA kao bosanskohercegovačke narodne stranke političkog centra, otvorene za sve građane. I danas ćemo još jednom istaći sve naše ciljeve za koje ćemo se zalagati u narednom periodu, kao i stavove o najvažnijim pitanjima, te usvojiti više rezolucija", rekao je Tihić.

On je naglasio da su ciljevi SDA iz Programske deklaracije uglavnom dugoročni i da se, između ostalog, odnose na afirmaciju bosanskohercegovačkog identiteta, izgradnju BiH kao države zakona, vladavinu prava i borbu protiv kriminala, regionalnu stabilnost, ravnopravnost svih naroda, očuvanje tradicija antifašizma, kao i izgradnju povjerenja među građanima.

Član Glavnog odbora SDA i premijer Federacije BiH Nedžad Branković rekao je da će danas biti razmatrana i Rezolucija o ekonomskoj politici 2009. - 2013, koja ima četiri osnova cilja koji trebaju BiH da izvedu iz krize i uvedu u fazu razvoja.

"Ti ciljevi su makroekonomska stabilnost i finansijska održivost, stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, jačanje BiH kao energetski pouzdane zemlje i infrastrukturno povezivanje BiH sa Evropom", rekao je Branković.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE