• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njemačka podržala sporazum BiH-EU

Gornji Dom njemačkog parlamenta (Bundesrat) prihvatio je Zakon o saglasnosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU

 Njemačka podržala sporazum BiH-EU Izvor: MONDO

Tim zakonskim činom, koji je obavljen u petak, 15. maja, okončan je njemački parlamentarni proces o saglasnosti na ovaj dokument, koji predstavlja centralni temelj u procesu približavanju BiH EU.

U saopštenju Bundesrata se navodi da je približavanje BiH i drugih država zapadnog Balkana prema EU aktivan dio njemačke evropske politike za stabilnost ove važne regije.

Njemačka i dalje bezrezervno podržava evropsku perspektivu cjelovite BiH, navodi se u saopštenju.

U pogledu daljeg približavanje EU, zajednički zadatak svih političkih snaga u BiH jeste da fokusiraju sve napore u osvježavanju reformskog procesa u državi - poruka je iz Gornjeg doma parlamenta Njemačke.

Ovaj dom podsjeća da je EU zemljama zapadnog Balkana ponudila približavanje u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja, koji je jasno definisan određenim uslovima, po kojima će svaka država biti ocijenjena po svom individualnom reformskom napretku.

Time, BiH sama određuje kojom brzinom će se približiti EU, dodaje se u saopštenju.

Gornji dom njemačkog parlamenta konstatuje da se Sporazumom sa EU omogućava zemljama zapadnog Balkana da se približe Uniji i time preuzmu veliki dio njene pravne tekovine, što pospješuje političku i ekonomsku stabilnost, kao i dinamiku reforme u regiji.

Zadovoljavajući rezultati pri realizaciji Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju preduslov su za dalje korake približavanju EU.

Preduslov za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jeste da sporazum ratifikuje svih 27 država članica EU, a ostalo je još 19 država članica koje treba da ga potpišu.

Sporazum između BiH i EU potpisan je 16. juna 2008. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE