• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik podržao put CG ka EU

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je podršku aktivnostima Crne Gore na njenoj stabilizaciji i opredjeljenju za evroatlanske integracije.

 Dodik podržao put CG ka EU Izvor: MONDO

"Moram da izrazim zadovoljstvo činjenicom da sam imao priliku da ugostim predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i podržim sve njihove aktivnosti na stabilizaciji zemlje i njeno opredjeljenje za evropske i NATO integracije, te zajedničkom pokušaju da dođemo do rješavanja ovih pitanja", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, poslije sastanka sa Vujanovićem.

Govoreći o privrednoj saradnji, Dodik je naglasio važnost projekta izgradnje pruge Čapljina - Nikšić, koja će 70 kilometara proći kroz Srpsku.

"Veoma smo zainteresovani da zajednički apliciramo na sva mjesta na kojima se odlučuje o tom projektu i damo doprinos da se obezbijedi sva neophodna logistika za njegovu realizaciju", rekao je Dodik.

On je dodao da je nezaobilazna tema sastanka bila i izgradnja hidrocentrale Vuk Bijela, koju dvije vlade imaju namjeru da grade.

"Činjenica je da su vlade RS i Crne Gore i nadležna ministarstva i do sada komunicirali oko tog pitanja i da će nastaviti da komuniciraju", rekao je Dodik i napomenuo da je privredna saradnja između Srpske i Crne Gore dobra, ali da ima još prostora za njeno unapređenje.

Dodik je izrazio zadovoljstvo zajedničkom izgradnjom puta Trebinje - Herceg Novi, koji je, kako je naveo, važan u međusobnom komuniciranju.

On je naveo da je Vujanovića upoznao i o nastavku sanacije prekinute putne komunikacije na Čemernu, na putu Foča - Trebinje, za šta je izdvojeno 72 miliona KM.

"To će sigurno biti dobra komunikacija i prema Crnoj Gori i dalje prema Srbiji i tom dijelu srednje Evrope", ocijenio je Dodik, dodavši da će dobra saradnja i prijateljski odnosi Srpske i Crne Gore biti nastavljeni.

Na pitanje kakvi su izgledi da Srpska i Crna Gora uspostave specijalne i paralelne veze, Dodik je rekao da je dejtonska mogućnost Srpske da sa susjednim zemljama sklopi takav sporazum.

"Razgovarali smo o tome ranije, uspostavili komunikaciju i naravno da bi, u skladu sa procjenama obje strane, taj sporazum mogao da bude potpisan", rekao je Dodik, dodavši da nepostojanje sporazuma nije prepreka za dobru saradnju.

On je dodao da je na sastanku ocijenjeno da je globalna svjetska ekonomska kriza dosegla i do realnog sektora privrede i u ovom dijelu svijeta, te da ima negativnih efekata.

"Zato ćemo nastaviti zajednički da pratimo ekonomska kretanja i pokušamo da damo usaglašene odgovore na izazove koje nisu izazvali lokalne strukture vlasti, već je kriza došla sa strane", rekao je Dodik.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je da današnji sastanak šalje zajedničke poruke za nastavak dobre komunikacije dvije vlade u afirmaciji dobre ekonomske saradnje.

"Procijenili smo da je veoma dobro što je dio saobraćajnice između Herceg Novog i Trebinja sada još bolji, te da bi bilo neophodno podići nivo puta kroz Šćepan Polje, a da je veoma važan i zajednički interes izgradnja pruge Nikšić - Čapljina", naveo je Vujanović.

On je dodao da u vezi projekta izgradnje pruge već godinu dana funkcioniše tim koji treba da izradi studiju izvodljivosti, kako bi se crnogorska Luka Bar stavila kao dobar servis potreba BiH i RS.

Vujanović je poručio da se Crna Gora i Republika Srpska nalaze na istom putu evroatlanskih integracija, te da je njegova zemlja spremna da svoja iskustva prenese na RS, radujući se svakom njenom uspjehu.

"Rekao sam premijeru Dodiku da je Banjaluka sada grad koji se ne može prepoznati u odnosu na raniji period kada je ovdje boravio kao premijer, ne samo u infrastrukturi, nego i u jednom raspoloženju građana, koje pokazuje da cijene ovo što Vlada RS čini za njih i da imaju povjerenje u politiku koja povećava kvalitet života i dobar ekonomski ambijent RS", rekao je Vujanović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE