• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRS i PDP: Objaviti podatke o imovini!

SRS i PDP RS insistiraće da Zakonom o porijeklu imovine budu obuhvaćeni svi koji su vršeći vlast imali priliku da se obogate.

Nakon što su predstavnci SDS-a RS izjavili da bi trebalo objaviti podatke o imovini svih političara u RS isto su učinile Srpska radikalna stranka Republike Srpske i Partija demokratskog progresa RS, koje insistiraju da Zakonom o porijeklu imovine budu obuhvaćeni svi koji su imali priliku da, vršeći vlast, "preko leđa naroda" steknu enormna bogatstva, kao i da se obavezno omogući ispitivanje porijekla imovine u inostranstvu.

Ova stranka poziva Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove da po zahtjevu udruženja građana "Borba protiv korupcije", odnosno "Transparensi internešnela" BiH, objelodani podatke o imovini 44 osobe, što ovo udruženje više godina traži.

"Mi posebno pozivamo Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove da objavi podatke o imovini funkcionera Srpske radikalne stranke Republike Srpske, kao i svih drugih ličnosti, čije objavljivanje ovo udruženje zahtijeva", navodi se u saopštenju.

U ovoj stranci smatraju da bi svi koji se protive objelodanjivanju traženih podataka i koji sprečavaju ispitivanje porijekla imovine trebalo da odgovore na pitanje: "Šta to i zbog čega žele sakriti od očiju javnosti?".

Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak je rekao u Banjaluci da PDP javno daje saglasnost da Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove objavi imovinu članova Predsjedništva ove stranke.

"Imovina svih državnih i partijskih funkcionera iz vlasti i opozicije mora biti potpuno transparentna i dostupna javnosti i tu ne smije biti nikakvih izuzetaka", istakao je Crnadak i dodao da informacije dostupne javnosti mogu vratiti povjerenje u političare i institucije Republike Srpske.

On je rekao da će PDP i Savez za promjene među prvim usvojiti zakon o procjeni imovine, navodeći da Republika Srpska trenutno ima zakonodavstvo koje oduzima imovinu samo nakon pravosnažne presude o počinjenom krivičnom djelu.

"To nije dovoljno i mi smatramo da ko bude imao nesrazmjernu imovinu u odnosu na registrovane prihode, mora se primijeniti stopa poreza, a ako se to ne plati, onda slijedi oduzimanje imovine", istakao je Crnadak.

On je rekao da se ne smije desiti da ministri ili direktori javnih preduzeća u Srpskoj imaju vile po egzotičnim destinacijama u Srbiji, 500.000 maraka na računima a da to nisu, kako je istakao, mogli da zarade.

"Imamo namjeru da to poslije izbora uradimo na vrlo ozbiljan način, a koristićemo međunarodnu pravnu pomoć da dobijemo informacije ne samo iz BiH, nego iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Rusije, SAD, Francuske, jer imamo nezvanične podatke da tamo postoje nekretnine pojedinaca iz Republike Srpske", rekao je Crnadak.

Prema njegovim riječima, smiješne su tvrdnje potpredsjednika SNSD-a Igora Radojičića da su žene funkcionera PDP-a zapošljavane u bankama u Republici Srpskoj nakon njihove prodaje u privatizaciji za jednu marku.

"Spremni smo dati i te podatke, ali to nema veze sa privatizacijom banaka i te priče ne mogu služiti kao primjer za nepotizam", rekao je Crnadak.

On smatra da je Radojičić "političar koji nikada ne bi trebalo da govori o nepotizmu", jer je, kako je naveo, Radojičićev primjer nepotizma najdrastičniji u Republici Srpskoj.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić rekao je danas da nije upoznat sa posljednjim optužbama SDS-a u vezi sa firmom "Tošiba" iz Đenove i sinom predsjednika Srpske Milorada Dodika, ali ako je riječ o nepotizmu, zašto se ne otvori pitanje gdje rade kadrovi SDS-a i PDP-a i njihovi supružnici.

(MONDO/Srna, Foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE