• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropa će pomoći BiH

Autori mondo.ba Autori SRNA

EU i evropske zemlje odgovoriće na apele BiH i pomoći joj u suočavanju sa posljedicama katastrofalnih poplava, poruka je koju su u Sarajevu istakli svi govornici na početku dvodnevnog Foruma prosperitet i zapošljavanje u BiH.

 Evropa će pomoći BiH Izvor: Samir Cacan, MONDO

Izvor: Samir Cacan, MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda istakao je BiH nema unutrašnji kapacitet da se izbori sa posljedicama kataklizme koja ju je zadesila i da joj je zbog toga potrebna međunarodna pomoć.

On je istakao da pomoć koja dolazi i koja se očekuje od EU, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Turske i drugih zemalja šalje poruku da BiH nije sama.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldštajn razgovarali su danas o mogućnosti da BiH uputi zahtjev Svjetskoj banci za pripremu hitnog zajma za oporavak od poplava u iznosu većem od 50 miliona dolara.

Tokom susreta, Bevanda je zahvalio za saosjećanje i solidarnost povodom katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH i prouzrokovale ogromne posljedice, prvenstveno u ljudskim žrtvama, a potom i štetu na imovini i infrastrukturi.

Posebnu zahvalnost uputio je za zajedničko hitno i efikasno reagovanje Svjetske banke, EU i UN u provođenju aktivnosti procjene potreba za oporavak od poplava, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Ekspertski timovi su već u BiH i pripremaju procjenu štete koji će vlastima u BiH biti dostavljen 18. juna. Naknada šteta finansiraće se iz grant sredstava Globalnog fonda za oporavak od katastrofa, navodi se u saopštenju.

Izražavajući saosjećanje sa narodom BiH, Goldštajnova je upoznala Bevandu o mogućnošću relociranja sredstava u okviru postojećih projekata Svjetske banke koji se mogu preusmjeriti na prioritetnu rekonstrukciju u pogođenim područjima.

Bevanda i Goldštajnova su razgovarali i o mogućnosti da BiH uputi zahtjev Svjetskoj banci za pripremu hitnog zajma za oporavak od poplava koji će obuhvatiti rekonstrukcije, nabavku robe i usluga i tehničke studije.

Rečeno je da se za ovaj projekat mogu očekivati sredstva u iznosu većem od 50 miliona dolara do kraja juna i da bi avans za pripremu projekata u iznosu do 10 miliona dolara mogao biti raspoloživ veoma brzo nakon primljenog zahtjeva.

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen rekao je da BiH može računati na solidarnost EU nakon teške prirodne katastrofe koja je pogodila zemlju.

"Ovaj skup treba da osigura platformu za sve građane BiH da daju doprinos procesu socio-ekonomskih reformi koja će voditi do novih investicija i novih radnih mjesta", rekao je Sorensen, otvarajući Forum za prosperitet i zapošljavanje, koji je danas počeo u Sarajevu.

Sorensen je izrazio duboko saučešće svim stradalim u poplavama i klizištima u BiH.

Njemačka vlada obezbijedila je pet miliona evra kao hitnu pomoć BiH za saniranje posljedica poplava, rekao je danas u Sarajevu njemački ministar inostranih poslova u BiH Frank-Valter Štajnmajer.

Štajnmajer je u obraćanju učesnicima Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH izrazio nadu da će dio ovog novca biti iskorišten da se pomogne malim preduzećima u kojima su zbog poplava u opasnost došla radna mjesta.

Prema njegovim riječima, Njemačka vlada stavila je BiH na raspolaganje dodatnih 600.000 evra za uklanjanje mina i minskih polja.

"Svima koji posljednjih dana gledaju svoje uništene domove poručujem da će mnogi u Evropi, a među njima i Njemačka, biti na vašoj strani i uz vas u ovim teškim trenucima" – poručio je Štajnmajer.

On je naglasio da su BiH potrebne velike reforme.

"U BiH i 20 godina poslije rata mnoge stvari nisu dobre i protesti građana su to nedvosmisleno pokazali. Za promjene treba hrabrosti i spremnosti svih, i to ne samo u politici nego uopšte u društvu. Sada je bitno da vlasti i političke elite u BiH iskoriste veliki potencijal u društvu i koriste snagu i solidarnost ljudi kada se budu trebale da provode političke reforme", smatra Štajnmajer.

Prema njegovim riječima, potrebna je ekonomska i privredna modernizacija kako bi blagostanje imali svi ljudi.

"BiH ima podršku evropskih susjeda u zajedničkoj perspektivi evropskih integracija. Evropa nudi šansu da skočite uvis, ali i mrežu koja će vas uhvatiti ako neko padne u tom skoku", naglasio je Štajnmajer.

On je najavio da će njemačka kancelarka Angela Merkel i on 28. avgusta u Berlinu razgovarati sa šefovima vlada zapadnog Balkana da bi dogovorili šta je neophodno za evropsku perspektivu tih zemalja.

Šef njemačke diplomatije interesovao se za napredak BiH na evroatlantskom putu i izrazio spremnost Njemačke da podrži BiH na tom putu.

Zamjenik turskog premijera Ali Babadžan istakao je da Turska želi da pomogne u razvoju i prosperitetu BiH.

"Turska želi da vidi prosperitetniu i bezbjednu BiH, sa dva entiteta i ravnopravnim narodima", naglasio je Babadžan.

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen rekao je da je ekonomski oporavak BiH sada značajniji nego ikad i ponovio da BiH može da računa na Evropu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je da je ovaj dvodnevni skup odlična prilika da se definišu prioriteti u daljem razvoju BiH.

Cilj foruma je utvrđivanje mjera koje će privući investicije, zauzimanje širokog pristupa ekonomskim prilikama, podsticanje otvaranja novih radnih mjesta i ostvarivanje bolje socijalne zaštite.

Forum organizuje Delegacija EU u BiH u saradnji sa MMF-om, Grupom Svjetske banke, EBRD-om i Ambasadom SAD u BiH.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Ji rekao je da Sjedinjene Države nastavljaju da razgovaraju sa vlastima u BiH o tome gdje bi se još mogla pružiti pomoć nakon katastrofalnih poplava.

"Osjećam divljenje prema građanima BiH koji su pokazali izuzetnu solidarnost i hrabrost i pomogli svima koji su se našli u nevolji, bez obzira na etničku i geografsku pripadnost", rekao je Ji novinarima u pauzi Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH, koji je danas počeo u Sarajevu.

Ji je u ime SAD izrazio saučešće i solidarnost prema svim žrtvama poplava.

"Mi smo odmah BiH pružili hitnu humanitarnu pomoć. Dok radimo na oporavku od katastrofe, u narednom periodu sve će biti važnije za građane BiH da njihovi lideri zajedno sa međunarodnom zajednicom rade na reformi ovog društva", ocijenio je Ji.

Prema njegovim riječima, prirodna nesreća koja je pogodila BiH na više nivoa donosi i određene prilike.

"Ona donosi nove šanse, ne samo da se izgrade oštećeni objekti, nego i da se kreiraju strukture i sistemi koji će obezbijediti bolju budućnost", naglasio je američki diplomata.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE