• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro počinje sanacija nasipa u Modriči

Autor SRNA

Direktor Javnog preduzeća "Vode Srpske" Dragan Anđelić rekao je Srni da će u narednih nekoliko dana početi sanacija nasipa na rijeci Bosni u Modriči, kod izbjegličkog naselja Dobor.

 Uskoro počinje sanacija nasipa u Modriči Izvor: Mondo/Goran Sivački

U Crvenoj jabuci još ima zatočenih Tamnavom
Izvor: Mondo/Goran Sivački
On je najavio da će se, nakon toga, sanirati šteta na svim vodoprivrednim objektima, počevši od Prijedora, preko Kozarske Dubice, pa do Bijeljine.

"Među najhitnijim zadacima jeste rješavanje problema rijeke Save u mjestu Batković, gdje će nasip biti saniran čim se stvore uslovi. Imamo i drinski nasip u mjestu Kojčinovac, gdje je Drina probila kanal i ušla u grad, ali i dio nasipa koji smo mi otvorili da bi smanjile štetu", naveo je Anđelić.

On kaže da je sanacija neophodna i u Brodu, Gradišci, Srpcu i Kozarskoj Dubici.

"Mnoge objekte nisu srušili glavni vodotoci, nego unutrašnje vode. U Modriči je naš nasip izdržao Bosnu, sa njenom snagom od 5.700 kubika vode u sekundi, ali ga je srušio unutrašnji tok", objasnio je Anđelić.

U "Vodama Srpske" ističu da nemaju vodoprivrednih objekata u Doboju i okolini, dok su na području Šamca svi nasipi izdržali udare rijeka Save i Bosne, ali je voda prelila preko njih.

"U Šamcu je nasip podignut dva metra i čak je i taj dio izdržao, ali je Bosna jednostavno prelila i ušla u grad. Moramo imati na umu da je prosječni godišnji tok Bosne 300 metara kubnih u sekundi, a sada je bio 5.700 metara kubnih u sekundi, što niko nije mogao očekivati", napomenuo je Anđelić.

Prema njegovim riječima, za tri dana u Republici Srpskoj palo je više od 200 litara vode po metru kvadratnom, a samo nekoliko dana ranije, danima je padala sitna kiša koja je natopila tlo, pa su ogromnu štetu pravili i manji vodotoci i bujične vode.

"Svi vodotoci su imali petstogodišnju količinu vode, a vodoprivredni objekti se projektuju na stogodišnju vodu, što dovoljno govori o poplavama koje su nas zadesile", rekao je Anđelić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE