• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Presuda Stanišiću 2014, Karadžiću 2015...

Autor mondo.rs

Konačnu presudu bivšem načelniku Službe državne bezbijednosti Srbije Jovici Stanišiću, Haški tribunal izreći će do kraja ove godine.

To je najavio danas u izvještaju Savjetu bezbijednosti predsjednik Tribunala Teodor Meron.

Prvostepeno vijeće suda oslobodilo je 30. maja prošle godine Stanišića i njegovog saradnika Franka Simatovića-Frenkija krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Tužilaštvo je na tu presudu uložilo žalbu o kojoj će odlučiti apelaciono vijeće Tribunala.

Po najavi sudije Merona, sud u Hagu bi do kraja 2014. trebalo da izrekne i konačnu presudu oficirima Vojske Republike Srpske nepravosnažno osuđenim za genocid i druge zločine u Srebrenici u julu 1995.

Zbog genocida nad 7.000 srebreničkih Muslimana, prvostepeno vijeće je na doživotni zatvor osudilo pukovnike Vujadina Popović i Ljubišu Bearu.

U govoru pred Savjetom bezbijednosti UN u Njujorku, Meron je ponovio da se prvostepena presuda bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, takođe optuženom za genocid u BiH, očekuje u oktobru 2015.

Nepravosnažna presuda generalu Ratku Mladiću, komandantu VRS, po istoj optužnici, trebalo bi da bude izrečena do jula 2016.

Osvrćući se na proces lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, predsjednik Tribunala izrazio je nadu da će raspravno vijeće uskoro moći da odluči o daljim koracima.

Podsjetio je da je Šešelj uložio žalbu na odluku da se proces nastavi poslije izuzeća jednog od sudija i da tu žalbu trenutno razmatra apelaciono vijeće.

Presuda Šešelju, optuženom za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, bila je zakazana za 30. oktobar prošle godine, ali je otkazana pošto je sudija Frederik Harhof izuzet iz vijeća zbog pristrasnosti, na zahtjev samog Šešelja.

Potom je imenovan novi sudija, koji se od početka ove godine upoznaje s predmetom, čitajući cijeli spis i gledajući video snimke svjedočenja. Na odluku da se proces nastavi s novim sudijom, Šešelj je uložio žalbu, tražeći da bude oslobođen.

Podnoseći redovan izvještaj o radu Tužilaštva, glavni tužilac Serž Bramerc ocijenio je da svakodnevna saradnja sa Srbijom, Hrvatskom i BiH "teče glatko". Te zemlje hitro odgovaraju na zahtjeve za pomoć u pristupu svjedocima i dokumentima, kazao je Bramerc.

On je pohvalio i sklapanje memoranduma o saradnji u krivičnom progonu počinilaca ratnih zločina između zemalja bivše Jugoslavije, ali je naznačio da se očekuje "vidljivije djelovanje" u toj saradnji.

Bramerc je kritikovao pravosuđe BiH zbog spore primjene strategije za kažnjavanje ratnih zločina, ističući veliki zaostatak u predmetima koji se vode pred tamošnjim Državnim sudom.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE