• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo i Višegrad: 100 godina od rata

Autori mondo.ba Autori Agencije

Zvaničnici evropskih zemalja i regiona prisustvovaće danas u Sarajevu obilježavanju 100 godina od atentata u Sarajevu, dok zvaničnici RS i Srbije otvaraju Andrićgrad u Višegradu.

Zvaničnici evropskih zemalja i regiona, uključujući predsjednike Austrije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, prisustvovaće danas u Sarajevu obilježavanju 100 godina od atentata u Sarajevu koji je prethodio Prvom svjetskom ratu.

Srbija i Republika Srpska (RS) danas zajedno obilježavaju Vidovdan otvaranjem Andrićgrada, a tom ceremonijom RS obilježava i stogodišnjicu Sarajevskog atentata i početak Prvog svjetskog rata.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je 13. juna, poslije razgovora sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, da je dogovoreno da Srbija i RS zajedno obilježe Vidovdan, praznik koji se obilježava u spomen Kosovske bitke.

"S naše strane imamo dva povoda, s njihove strane rekao bih čak tri. Naša dva su Vidovdan, kao veliki srpski praznik i otvaranje Andrićgrada. Za RS to je i otvaranje Andrićgrada i Vidovdan, a vjerovatno i sarajevski atentat Gavrila Principa", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, u Srbiji će obilježavanje početka Prvog svjetskog rata uslijediti mjesec dana kasnije, 28. jula, nizom manifestacija u cijeloj zemlji.

Današnji koncert Bečke filharmonije u sarajevskoj Vijećnici biće kruna bogatog programa koji fondacija "Sarajevo - srce Evrope" priređuje povodom 100 godina od atentata u Sarajevu.

Obilježavanju ove godišnjice između ostalih prisustvovaće predsjednik Austrije Hajnc Fišer, ministar odbrane Gerald Klug i šef Generalštaba austrijske vojske Otmar Komenda, kao i šefovi država Hrvatske, Makedonije i Crne Gore Ivo Josipović, Đorđe Ivanov i Filip Vujanović.

Prvi svjetski rat je počeo 28. jula 1914. godine, mjesec dana nakon što je 19-ogodišnji pripadnik organizacije "Mlada Bosna" Gavrilo Princip 28. juna u Sarajevu izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE