• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Patrijarh Irinej služi u hramu u Andrićgradu

Autori mondo.ba Autori SRNA

Obilježavanje Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata počelo je u Andrićgradu.

Svečanost je počela Svetom arhijerskom liturgijom u hramu Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika, koju služi Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Patrijarha Irineja je na ulaznoj kapiji Andrićgrada, koji će danas biti i zvanično otvoren, dočekao Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, uz brojne arhijereje.

Patrijarh je, prošetavši Ulicom Mlade Bosne kroz špalir građana, pripadnika Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH, članova kulturno-umjetničkih društava, sveštenstva i monaštva, došao do hrama Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u prepunoj crkvi prisustvuju princ Aleksandar Karađorđević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, akademik Matija Bećković i režiser Emir Kusturica.

Nakon Svete liturgije, planirano je da patrijarh Irinej osvešta hram Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu, te da služi parastos svim izginulim Srbima od Kosovskog boja do danas.

Poslije vjerskih službi očekuje se obraćanje patrijarha Irineja, kao i tokom dana dolazak ostalih zvanica iz Republike Srpske i Srbije.

U hramu Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu, koji je modifikovana kopija manastira Visoki Dečani, sinoć je postavljen ikonostas, rad višegradskog duboresca Rajka Šinikovića, postavljene su četiri pozlaćene ikone na oltaru, među kojima je i ikona Svetog cara Lazara, te pozlaćeni krst od četiri i po metra.

Grad od kamena - Andrićgrad, čiji je idejni tvorac režiser Emir Kusturica, zvanično je otvoren u subotu, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije.

Grad od kamena otvorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i idejni tvorac grada Emir Kusturica.

Dodiku i Kusturici orden kralja Milutina

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodijelio je Orden Svetog kralja Milutina predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i idejnom tvorcu Andrićgrada Emiru Kusturici.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, nakon osveštanja hrama Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu, rekao je da je ovaj orden Dodiku i Kusturici dodijeljen na prijedlog vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija.

On je istakao da je orden predsjedniku Republike Srpske - najnovije srpske države dodijeljen za djelatnu ljubav prema svetoj majci crkvi, naročito pokazanu njegovim nesebičnim pomaganjem prilikom izgradnje ovog hrama.

"Neka mu Gospod daruje svako dobro i blagoslov", rekao je patrijarh Irinej tom prilikom.

Orden Svetog kralja Milutina dodijeljen je Kusturici za, kako je istaknuto, njegovo istrajno svjedočenje tradicionalnih i zadužbinarskih vrijednosti, naročito pokazanih izgradnjom hramova na Mokroj Gori i u Andrićgradu.

Predsjednik Srpske istakao je da orden doživljava kao priznanje Srpskoj i njenom narodu, koji je podržao izgradnju hrama, shvatajući da su vjera pravoslavna i SPC najsnažnije mjesto srpskog identiteta.

"Kada smo krenuli da gradimo grad od kamena, znali smo da to ne bi bilo ovo što je sada bez hrama", rekao je Dodik.

On je zahvalio na priznanju, poručivši da će ga ponosno nositi u duši i srcu.

Zahvalivši na časti da nosi Orden Svetog kralja Milutina, Kusturica je istakao da je Andrićgrad "najmlađi stari grad".

"Naša turbulentna istorija i vijekovi kroz koji naš narod prolazi mučenički, dokazuju da je ovaj hram najbolji ukras koji je Andrićgrad mogao da dobije", rekao je Kusturica.

On je izrazio nadu da će hram u Andrićgradu narodu biti putokaz i svjetlost koja će ga voditi u budućnosti.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE