• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podjela vaučera poplavljenima

Autor mondo.ba

Podjela platinih kartica po vaučer modelu Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske započela je u ponedjeljak. Kartice su dobili građani Prijedora, Doboja, Bijeljine i Banjaluke.

Podjela vaučera biće nastavljena u nedjelju u Srpcu, u ponedjeljak u Laktašima i Modriči, kao i u mjestima Popovi i Amajlije u Bijeljini.

“Spiskovi na osnovu kojih se obavlja podjela platnih kartica nisu konačni. Za tačnost podataka prilikom popisa štete odgovorne su lokalne komisije za popis, a građani nepravilnosti i žalbe mogu prijaviti republičkoj Komisiji za popis štete u republičkoj Direkciji za obnovu i izgradnju, u pisanoj formi poslati i dostaviti na adresu republička Direkcija za obnovu i izgradnju, n/r predsjedniku republičke Komisije za procjenu štete na poplavljenim područjima u Republici Srpskoj, Trg jasenovačkih žrtava br.4, protokol Direkcije 7 sprat (stara zgrada Vlade Republike Srpske) i na mejl adresu [email protected], saopšteno je iz Vlade RS.

Račun za posebne namjene

Prema preliminarnim podacima Komisije za procjenu štete, na području Banje Luke poplavljeno je preko 2.500 domaćinstava. Na računu za posebne namjene Ministarstva finansija, opštem deviznom računu i PayPal računu, zaključno sa stanjem u 14.30 časova 11.07.2014. godine, za poplavama ugrožena područja i stanovništvo, uplaćeno je ukupno 5.765.150,98 KM. Na računu za posebne namjene Ministarstva finansija otvorenom u NLB Razvojnoj banci a.d. Banja Luka, fizička i pravna lica donirala su 4.441.381,97 KM. Na deviznom računu u Unikredit banci za podršku ugroženom stanovništvu uplaćeno je 1.308.872,92 KM, dok se na računu uplata PayPal sistemom nalazi 14.896,09 KM.

Dinamika i obim podjele platnih kartica za sve građane iz poplavljenih područja zavise od unosa i obrade podataka lokalnih komisija za popis štete koje ovaj posao još rade na terenu.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske, Igor Vidović prisustvovao je u petak prvoj podjeli platnih kartica na području grada Banjaluke, zajedno sa gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem i predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem.

Prve platne kartice dijele se građanima Mjesne zajednice Lazarevo I u Vatrogasnom domu u Dervišima, u vremenu od 14 do 19 časova, a građani su obavješteni telefonom o preuzimanju kartica. Potrebno je da sa ličnim dokumentima dođu u zakazano vrijeme.

“Ovo je samo početak podjele za najugroženija područja Banjaluke. Bitno je naglasiti da tempo podjele prati tempo upisa u bazu ugoženih opština i prve uplate će biti realizovane za one čija je šteta preko 5.000 KM.”, saopšteno je iz Vlade RS.

Po završetku podjele kartica građanima MZ Lazarevo I, dobiće ih I stanovnici ostalih poplavljenih naselja na području Banje Luke, sukcesivno, kako vaučeri budu preuzimani iz Vlade Republike Srpske.

Ministar Vidović je naglasio važnost toga što je podjela počela baš u Lazarevu, jer 90 odsto poplavljenog stanovništva ove mjesne zajednice živi u trošnim barakama, kojima je rok istekao još prije 20 godina, te da su stanovnici ovog naselja slabijeg socijalnog i imovinskog stanja.

Ukupan broj poplavljenih domaćinstava u ovom naselju iznosi 1660. U tom pogledu smatra da je ovakav redosljed dodjele platnih kartica opravdan.

Spisak preduzeća koja su potpisala ugovor sa Fondom solidarnosti RS mogu se naći na sajtu Privredne komore Republike Srpske.

U narednoj sedmici predviđena je podjela i u drugim naseljima.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE