• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brčko: Pravo glasa ima 47. 000 građana

Autor SRNA

U Brčko distriktu pravo da glasa na opštim izborima ima 46.841 građanin, od kojih njih 1.594 na nepotvrđenim glasačkim listićima, izjavio je danas šef Odjeljenja brčanske Vlade za javni registar Siniša Milić.

On je naveo da je do 29. avgusta registrovano 45.247 birača, od kojih za federalnu opciju 24.782, a za opciju Republike Srpske 20.465 lica, dok je od tada do danas još oko 1.600 punoljetnih građana distrikta podnijelo zahtjev za dobijanje entitetskog državljanstva.

Milić je napomenuo da svi oni koji se ne nalaze za konačnom biračkom spisku, a budu posjedovali uvjerenje o entitetskom državljanstvu mogu doći na jedno od tri glasačka mjesta u zgradi brčanske Gimnazije i glasati na nepotvrđenom glasačkom listiću.

"Na osnovu instrukcije gradonačelnika, odredili smo poseban režim rada Odjeljenja za javni registar i na sam dan izbora da bi izašli u susret građanima ukoliko treba da podignu uvjerenje o državljanstvu", napomenuo je Milić.

Prema njegovim riječima, Kancelarija za matičnu evidenciju u zgradi Vlade, kao i Pododjeljenje za lična dokumenta na Trgu pravde radiće u nedjelju, 12. oktobra od 7.30 do 19.00 časova, dok će sve matične kancelarije u distriktu biti otvoreni od 9.00 do 17.00 časova.

Komentarišući tvrdnje u pojedinim medijima da 40.000 građana sa pravom glasa neće moći izaći na izbore u distriktu, jer nemaju obezbijeđeno entitetsko državljanstvo, Milić je izrazio sumnju u taj broj.

"Ne znam koliko je taj podatak pouzdan. Kada se zbroje podaci o građanima koji mogu glasati sa tom cifrom, proizlazi da je to 87.000 birača, plus školska omladina i djeca od jedne do šest godina, onda ispada da u distriktu živi oko 106.000 stanovnika, u što nisam siguran", rekao je Milić.

On kaže da današnji podaci Agencije za identifikaciona dokumenta govore da ukupno 8.213 građana Brčko distrikta još nije podnijelo zahtjev za izdavanje nove lične karte iako su im prethodno izdate istekle.

"Šta su stvarni razlozi za toliki broj, o tome ćemo morati poslije izbora da provedemo analizu u skladu sa našim ovlašćenjima", rekao je Milić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE