• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Sarajevu se pripremaju za ebolu

Autor SRNA

Na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) počele su pripreme za borbu protiv ebole koje su vrlo složene, jer je riječ o smrtonosnom virusu sa kojima se zemlje svijeta prvi put suočavaju, kaže direktor Damir Aganović.

Aganović je rekao da sam karantin ne zadovoljava medicinske uslove, jer to treba da budu specijalne izolovane prostorije ili barem kreveti pod pritiskom kako bi bakterije bile usisane, a ne izbačene vani u okolinu.

Prema njegovim riječima, KCUS je u fazi nabavke potrebnih lijekova.

Federalni mediji javljaju da u prostoru veličine 230 metara kvadratnih na Psihijatrijskoj klinici počinju pripreme za stvaranje tzv. izolatorijuma, a od institucija je tražena pomoć u nabavci potrebnih zaštitnih odijela.

"Potrebna je veoma dobra organizovanost. Možemo se i moramo boriti. Trebaće nam pomoć Svjetske zdravstvene organizacije i UNDP-a, te takvih tijela. Ako se pojavi ebola, a mislim da hoće, mi ćemo praktično i učiti, jer se prvi put suočavamo sa tom endemskom bolesti u zapadnoj Africi", istakao je Aganović.

Savjetnik generalnog direktora KCUS-a Ademir Spahić ističe da, kada je o eboli riječ, da su preduzete sve mjere za karantin i nabavku potrebne opreme.

Glavna sestra KCUS-a Ernela Eminović rekla je da je pokrenuta inicijativa za edukaciju o eboli, a da su nadležne institucije već pripremile sve mjere zaštite i zdravstvenih radnika i stanovnika.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE