• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mandatar Željka Cvijanović

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je danas Željku Cvijanović za mandatara Vlade Republike Srpske.

 Mandatar Željka Cvijanović  Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Na konferenciji za novinare u Banjaluci, predsjednik RS Dodik izjavio je da očekuje da mandatar Željka Cvijanović između 15. i 20. decembra predloži novi kabinet Vlade Republike Srpske i da se nakon toga obezbijedi donošenje važnih godišnjih dokumenata.

Dodik je napomenuo da Cvijanovićeva ima obavezu da u roku od 40 dana predloži Narodnoj skupštini sastav Vlade.

On je istakao da za kandidaturu Cvijanovićeve postoji saglasnost drugih političkih partija i skupštinske većine.

Prema njegovim riječima, osigurana je skupštinska većina koju čine SNSD, DNS, SP i dva nezavisna poslanika.

Bez saradnje sa "Domovinom"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da skupštinsku većinu u Srpskoj, u kojoj su koalicija SNSD-DNS-SP i dva nezavisna poslanika, neće činiti koalicija "Domovina". "Domovina' nije u skupštinskoj većini i nemamo namjeru da sarađujemo sa onima čija programska načela počivaju na platformi 'Prvog marta', čiji je cilj razgradnja institucija Republike Srpske", pojasnio je Dodik. Predsjednik Republike je ponovio da skupštinsku većinu, koja će podržati izbor nove vlade Srpske, čine stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj - koalicija SNSD-DNS-SP i dva nezavisna poslanika.

"Želim da kažem da spekulacije koje su se pojavljivale na različite teme u vezi izbora vlasti mogu da budu demantovane za svakog onog ko realno posmatra jer je riječ o snažnoj skupštinskoj većini", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je Cvijanovićeva i do sada obavljala funkciju predsjednika Vlade i da je član najužeg rukovodstva SNSD.

Dodik je podsjetio da je Cvijanovićevu predložio nakon obavljenih konsultacija sa predstavnicima političkih partija, koje su to htjele, i udruženjima i organizacijama iz Republike Srpske koji imaju važnu društvenu ulogu.

"Ne postoji raskol unutar SNSD-a"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik demantovao je informacije da unutar SNSD-a postoje nesuglasice zbog imenovanja Željke Cvijanović za mandatara.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je Cvijanovićeva imenovana na osnovu konsenzusa unutar stranke i koalicije.

Upitan da prokomentariše informacije da je takav prijedlog produbio krizu unutar stranke, posebno između njega i potpredsjednika SNSD-a Igora Radojičića, Dodik je rekao da je i Radojičić dio konsenzusa.

"Apsolutno postoji saglasnost i jedinstvo", naglasio je Dodik.

On je zaključio da su takve priče spekulativne, te da oni koji se bave tim spekulacijama neće prestati, ali da se to može tretirati samo kao dezinformacija ili loša namjera.

Nakon imenovanja, mandatar ima 40 dana da obavi konsultacije, a zatim parlamentu predloži sastav nove vlade i njen program rada.

Cvijanovićeva je proteklih godinu i po obavljala funkciju premijera Srpske, a prije toga je bila ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju. U SNSD obavlja funkciju međunarodnog sekretara.

Dodik je proteklih dana obavio konsultacije s delegacijama SNSD-a i njihovim koalicionim partnerima, koji imaju skupštinsku većinu u RS.

Opozicione stranke, SDS, PDP, NDP i SRSRS nisu se odazvale pozivu na konsultacije kod Dodika. Na razgovorima su bili i predstavnici Koalicije "Domovina", koji u parlamentu RS imaju pet poslanika. U domovini su zainteresovani za učešće u vlasti, ukoliko budu ispunjeni njihovi uslovi. Na konsultacijama su bili i predstavnici boraca, penzionera, poslodavaca, sindikata i studenata.

Najnovije i najzanimljivije vijesti pratite na našoj Facebook stranici - MONDOBIH, kao i na Twitteru @MondoBH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE