• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mandatarka počinje konsultacije

Autor SRNA

Mandatar za sastav nove vlade RS Željka Cvijanović najavila je da će sutra u Banjaluci početi konsultacije sa socijalnim partnerima koje će trajati dva dana, a nakon toga sa političkim strankama koje čine većinu u Narodnoj skupštini RS.

"Nakon što se završe konsultacije sa socijalnim partnerima biće prilika da se sa strankama koje će činiti vlast definišu određeni programi za budući period, mada su ti programi manje više definisani", izjavila je Cvijanovićeva večeras rza Radio-televiziju Republike Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da je uvjerena da će predviđeni rok od 40 dana za formiranje nove Vlade Republike Srpske biti znatno skraćen, ističući da je već od naredne sedmice spremna da izađe pred Narodnu skupštinu Srpske i podnese ekspoze, te da predloži sastav nove vlade za koji će zatražiti podršku.

Mandatar za satav nove vlade Srpske najavila je da će u četvrtak, 4. decembra, razgovarati prvenstveno sa partijama koje čine skupštinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali da je otvorena za razgovor i sa partijama okupljenim u koaliciji "Domovina".

"Ne sviđa mi se nimalo nastup koalicije `Domovina` u kojem se kaže da postoje određeni uslovi prema mandataru i onima koji će činiti skupštinsku većinu", navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva kaže da srpska djeca u Federaciji BiH kada je riječ o obrazovanju treba da imaju isti tretman kao đaci Bošnjaci u Republici Srpskoj.

Ona je navela da u Republici Srpskoj postoji 20 škola u kojima bošnjačka djeca izučavaju nacionalnu grupu predmeta, ističući da su sporne škole u Vrbanjcima i Konjević Polju i da je to moglo da se riješi da nije bilo uplitanja politike i neodgovornih pojedinaca.

"Na prostoru Srpske danas imate 6.771 đaka koji imaju islamsku vjeronauku, te 2.200 djece koje danas u školama Republike Srpske izučava nacionalnu grupu predmeta prema programu nekog od kantona", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da Vlada Republike Srpske u ovoj školskoj godini besplatno obezbijedila 2.600 udžbenika za nacionalnu grupu predmeta djece bošnjačke nacionalnosti, za šta je Vlada Srpske platila izdavačkim kućama u Federaciji BiH.

"Moj uslov za razgovor sa koalicijom `Domovina` jeste da vidimo da imamo jednaku volju s druge strane, odnosno da sve ono što se obezbjeđuje ovdje djeci bošnjačke nacionalnosti jednako bude omogućeno djeci u Federaciji BiH bez obzira na njihovu nacionalnost", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da opozicione partije iz Republike Srpske neće biti uključene u konsultacije, jer se prvo nisu odazvale na konsultacije kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"To je jasan pokazatelj da ne bi došle na konsultacije kod mene. I prošli put kada sam sastavljala Vladu opozicione partije nisu došle na konsultacije i umjesto toga su poslali neka duga pisana obrazloženja", kaže Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da nema namjeru da čita nikakve "romane", jer je ovo važan posao u kojem želi da se sučeli sa ljudima i da razmijeni mišljenja i da se vidimo da li je moguće da se zajedno provode određene politike.

"Očito da je jaz između pozicije i opozicije ogroman i da nijedna konsultacija te vrste tome ne može pomoći", zaključila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da nova vlada Republike Srpske mora da završi neke započete poslove iz prethodnog perioda, ali da se moraju dati i neka nova osvježenja kada je riječ o prioritetima.

"Mi ćemo ići u formiranje Vlade na osnovu postojeće organizacije zato što je kratko vrijeme, ali ćemo ubuduće biti posvećeni donošenju izmjena Zakona o Vladi kojim će se napraviti drugačija organizacija Vlade i ministarstava", najavila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da već postoji šema koja će, kada za to dođe vrijeme, biti osnova kako će izgledati buduća organizacija Vlade Republike Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da će osnovni ciljevi nove vlade Republike Srpske biti jačanje privrede i ukupnih prilika u Republici Srpskoj.

"To se, prije svega, odnosi na političku i institucionalnu stabilnost koja je preduslov svega, te na ekonomsku i finansijsku stabilnost – redovnost isplate svih davanja. Sigurna sam da će budžet funkcionisati ispravno i ažurno", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da će nova vlada Srpske izaći sa integrisanim programom zapošljavanja u okviru kojeg će postojati pojedinačni segmentni programi i akcioni planovi za pojedine oblasti, kao što su poljoprivreda, energetika i drugi, ističući da će to biti okosnica rada.

"Naš interes jeste novo zapošljavanje, ali se pri tome mora voditi računa da se očuvaju postojeća radna mjesta", istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da je planirano da do Nove godine bude donosena Ekonomska politika i budžet Srpske za 2015. da bi, nakon toga, mogli biti planirani naredni potezi.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE