• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić: BiH u EU tek za 20 godina

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da bi prijem u EU mogao da uslijedi tek za 20 godina, a po pitanju nezavisnosti Republike Srpske izrazio je uvjerenje da je ni Srbija ne bi priznala.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", upitan za težnje RS za nezavisnošću ocijenio da je predsjednik tog entiteta Milorad Dodik to koristio za učvršćivanje vlasti, a da bi prva zemlja koja ne bi priznala nezavisnost RS, barem narednih godina, bila Srbija, jer bi Beograda, u suprotnom, morao, reći da je nezavisnost Kosova realnost.

Ivanić je izrazio sumnju da bi čak i Rusija imala interes da podrži nezavisnost RS.

Istovremeno je podvukao da ne vjeruje da su emotivni odnosi sa Srbijom od negativnog uticaja po Bosnu.

"Mi vjerujemo da su naši etnički korijeni tamo. Šta je tu problem. Takođe mislim da je fer stav Srbije da "voli RS, ali prihvata postojanje i integritet dejtonske Bosne".

Ivanić je uvjeren da će Savjet ministara biti uspostavljen prvih dana februara i da bi u martu i aprilu mogao riješiti probleme u vezi puta ka EU.

Upitan kada vidi Bosnu u EU Ivanić je odgovorio "ne za 10 godina, ali možda za 15, odnosno nada se za 20 godina".

"Za deset godina ne vjerjem ne samo zbog nas, već i zbog EU", naglasio je on dodajući da smatra da će za 90 odsto Bosna za 20 godina biti članica EU.

On je kazao da treba izbjegavati sporne teme kako bi se spriječila blokada u vladi, rekavši da postoje tri različita viđenja u Bosni.

"Gospodin Bakir Izetbegović želi jedinstvenu Bosnu, najbolje bez entiteta, ali on zna da to nije moguće. Ja bih najradije nezavisnu RS, ali znam da to nije moguće. Dragan Čović ima ideju trećeg entiteta, ali znamo da nismo jedinstveni oko toga. Zato je bolje da to ostavimo po strani. Naša generacija političara nije u stanju da to riješi", objasnio je Ivanić.

On je ocijenio da su svi postali zreliji, a tako i međunarodna zajednica, ukazujući da je prije deset godina postojala idealistička ideja o što više državnih institucija i što više Bosne.

"Međutim to nije slučaj, jer sada postoje institucije koje gotovo ništa ne rade i koje su sada problem. Tako postoji državna komisija za koncesije koja u deset godina rada nije izdala nijednu koncesiju, istakao je Ivanić.

On je ukazao da trenutno u Predsjedništvu postoji tri ozbiljna političara, te da ne vidi nijednu drugu instituciju, uključujući Savjet mnistara, gdje postoje tako ozbiljni političari.

"To znači da će Predsjedništvo biti u fokusu, koje će, pošto su njihove stranke u Savjetu ministara, imati uticaj na to tijelo", uvjeren je Ivanić.

On je naglasio da je potrebno da se uputi poruka da je Bosna mjesto gdje mogu biti donijete odluke, a ne kraj svijeta, iako komplikovana, nije tako neefikasna.

"Dugo sam u politici da znam da je dio međunarodne politike pitanje "mode". Ako neko počne da govori da Bosna nije tako loša onda će i drugi odmah krenuti da to isto kažu. Radi se o imidžu i o tome da niko nema strah da dođe u Bosnu", objasnio je Ivanić.

On je kazao da je dalje potrebno smanjiti javni sektor na svim nivoima, a s tim u vezi je rekao da će najveći pritisak biti na Federaciji, jer realno, deset kantona je previše.

"Ne vidim nijedan razlog što pojedini kantoni ne mogu biti spojeni, na primjer Sarajevo i Goražde", poručio je on.

Upitan šta misli o trećem entitetu za Hrvate Ivanić je rekao da u RS ne postoji razlog da se "izazove" Dejtonski sporazum.

"To je stvar Federeacije, Hrvati i Bošnjaci moraju naći rješenje. Ja ću prihvatiti svaki njihov dogovor, pod uslovom, da nije protiv RS", podvukao je on ističući da Dejton nije nikakav problem ako postoji volja za dogovorom.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Haha. Ma nagadja ko Mara gatara. Nesto samo pominje Bosnu a gdje mu je Hercegovina. Sto se tice RS ona je za nas nezavisna a to sto je niko nesmije da prizna nije nas problem. Mozda mi prije njegove Bosne udjemo u EU

MONDO REPORTAŽE