• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici SNSD-a i SBB-a napustili sjednicu

Autor SRNA

Poslanici SNSD-a i SBB BiH napustili su sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jer u dnevni red nije uvršeten prijedlog za razrješenje predsjedavajućeg Šefika Džaferovića.

 Poslanici SNSD-a i SBB-a napustili sjednicu Izvor: Samir Cacan, MONDO

Izvor: Samir Cacan, MONDO

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac predložio je u ime Kluba da u dnevni red današnje sjednice bude uvršteno donošenje odluke o razrješenju Džaferovića. Ovoj inicijativi pridružili su se i poslanici SBB-a BiH.

Košarac je pojasnio da predlaže novu tačku dnevnog reda zbog postojanja ozbiljnih optužbi da DŽaferović tokom rata nije spriječio niti procesuirao ratne zločine nad Srbima u BiH. "On ne može više da predstavlja ovaj dom", naveo je Košarac.

On je naglasio da Džaferovićeve izjave nisu bile primjerene ni kada je govorio o obilježavanju 9. januara, Dana i krsne slave Republike Srpske.

"BiH je pala na ispitu ratnih zločina", konstatovao je Košarac, podsjećajući da je OHR nametnuo zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH, za koje je rekao da neslektivno provode pravdu procesuirajući i presuđujući isključivo Srbima.

On je poručio da ne vjeruje Sudu i Tužilaštvu BiH.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić istakla je da na čelu Predstavničkog doma mora biti častan čovjek.

"Ugledni članovi akademske zajednice i javnog života u Republici Srpskoj otjerani su sa funkcija samo zato što su bili bliski SDS-u, ja to moram sada reći, ali sam očekivala da će o tome govoriti poslanici iz te stranke", navela je Majkićeva.

Predsjednik Kluba poslanika SDA Asim Sarajlić smatra da je inicijativa za DŽaferovićevu smjenu politički motivisana.

Tokom diskusije o utvrđivanju dnevnog reda, poslanik SNSD-a Nikola Špirić odbacio je optužbe da ta stranka opstruiše formiranje vlasti, istakavši da parlament pokreće inicijative, a "neka Sud i Tužilaštvo kažu šta treba da kažu".

"Imam osjećaj da je koalicija moguća samo ako se žele prikrivati ratni zločini", dodao je Špirić, izražavajući bojazan da će BiH "ostati u blatu".

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević najavila je da Klub poslanika ove stranke neće podržati ovu inicijativu, te ocijenila da se Špirić u "političkom smislu ponaša nedosljedno".

Miroslav Milovanović iz SNSD-a rekao je da podržava inicijativu za smjenu DŽaferovića, uz ocjenu da pojedini poslanici tokom diskusije žele da zamijene teze kao da je riječ o političkom pitanju.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić rekao je da je SDS bio žrtva političkog šikaniranja, ali da ta stranka nema stav da to treba i drugima raditi na isti način.

"Nije parlament mjesto gdje se utvrđuje nečija krivica, nego je to sud", smatra Bosić.

Džaferović je rekao da je "ojađen" zbog ove situacije, ali i ponosan na sve što je radio tokom rata u BiH.

"Ako se dokaže bilo kakva moja krivica, sam ću se povući, ali za to nema potrebe jer sve optužbe protiv mene su falsifikati", dodao je DŽaferović.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je da u dnevni red bude uvrštena tačka dnevnog reda o zaštiti slobode medija.

Prema ranije predloženom dnevnom redu, poslanici će razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Ovim izmjenama provodi se odluka Ustavnog suda BiH i uvode naknade za ishranu tokom rada, prevoz s posla i na posao, troškove smeštaja i odvojenog života.

Pred poslanicima je i Prijedlog rezolucije o Sutorini, koji je predložio poslanik SDP-a Denis Bećirović.

On traži da Predstavnički dom ocijeni neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o granici između BiH i Crne Gore koji je utvrdio Savjet ministara BiH prema kojem bi trebalo da Sutorina trajno ostane u sastavu Crne Gore.

Na dnevnom redu sjednice je i davanje saglasnosti na nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.

S današnje sjednice dnevnog reda skinut je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vazduhoplovstvu BiH, te Prijedlog zakona o obligacionim odnosima u civilnom zvazduhoplovstvu BiH kao i Prijedlog zakona o carinskoj politici.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE