• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fočaci blokirali put: Nećemo kozje staze!

Autor Anadolija

Nakon nedavne teške saobraćajne nesreće u kojoj su poginule tri, a teže i lakše povrijeđeno 13 osoba, stanovnici Foče danas su polusatnim protestom izrazili nezadovoljstvo stanjem puteva u ovoj opštini.

Posebno nezadovoljsvo izraženo je zbog putnog pravca koji BiH, preko Šćepan polja, povezuje sa susjednom Crnom Gorom.

Skup u Brodu na Drini počeo je minutom šutnje žrtvama saobraćajnih nesreća, a saobraćaj je pola sata bio obustavljen.

Organizatori iz Pokreta za Foču najavili su nove proteste do ispunjenja zahtjeva, dok odbornici opozicije u Skupštini općine Foča očekuju skoro održavanje posebne sjednice na kojoj će biti razmatrani problemi na putevima.

“Ovdje sam dugo godina, ali koliko ja imam godina toliko nam obećavaju put Foča – Šćepan Polje”, kazao je odbornik Socijalističke partije Krsto Čančar.

Darko Matović iz Mjesne zajednice Čelebići ističe kako je put ka ovom mjestu služio samo za sječu miliona kubika šume, a da u njega niko nije investirao.

“Hoćemo da vlada u Banjaluci i nama bude majka kao što je i zapadnom dijelu RS. Ne može zapadnom dijelu RS Vlada u Banja Luci biti majka, a istočnom dijelu maćeha”, dodaje Matović.

Poslanik u Skupštini RS, Zdravko Krsmanović kazao je da se neće smiriti dok put Foča – Šćepan polje ne prošire dva metra te dok ga ne asfaltiraju, urade odbojne ograde i da bude na nivou magistralnog puta koji spaja dvije države, koji spaja dva glavna grada Sarajevo i Podgoricu.

Dodao je da je put koji BiH povezuje s Crnom Gorom, Makedonijom, Albanijom, na dionici od Foče do Šćepan polja samo kozja staza na kojoj ljudi ginu, dok se u zapadnom dijelu RS grade autoputevi koji vode “niotkuda nigdje”.



Okupljeni su poručili da će u najkraćem mogućem roku tražiti posebnu sjednicu Skupštine opštine Foča na kojoj će biti prisutni ministar saobraćaja i veza i direktor Direkcije za puteve RS, svi narodni poslanici iz ove regije i glavni saobraćajni inspektor.

Zatražili su hitno od javnog tužioca da utvrdi okolnosti smrti djevojaka koje su izginule na putu za Popov most i Predjel i za Šćepan polje.

“Ova kozja staza se više ne može zvati magistralnim putem. Put između Sarajeva i Podgorice, put istok – zapad, ne može se zvati magistralnim putem dok se ne proširi minimalno dva metra, presvuče asfaltni put, dok se ne urade odbojne ograde i most preko rijeke Tare, jer je Crna Gora već obezbijedila 50 posto sredstava”, istakao je Krsmanović.

Skup na izlazu iz Foče protekao je bez problema, a građani su nosili i transparente na kojima je pisalo “Nećemo kozje staze, hoćemo puteve”, “Stop neravnomjernom razvoju i diskriminaciji istoka” i “Ne gurajte nas u provalije, nećemo da ginemo”.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

A sta hocete ? Pa ko vam brani nastavite radove zapocete prije rata, ako se dobro sjecam tad ih je Skrba izvodio

MONDO REPORTAŽE