• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tatarević i Omazić osuđeni za zločine nad Srbima

Autor SRNA

Tročlano vijeće Osnovnog suda u Brčkom osudilo je danas Asmira Tatarevića na dvije godine zatvora, a Armina Omazića na godinu i po zbog ratnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Brčkog.

Sud je Tatarevića proglasio krivim po dvije tačke optužnice za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, te po jednoj tački za krivično djelo ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima.

U presudi se navodi da je Tatarević, suprotno međunarodnom humanitarnom pravu, u vrijeme sukoba u BiH na području opštine Brčko, kao pripadnik Teritorijalne odbrane BiH, a kasnije takozvane Armije BiH, počinio ratni zločin nad trojicom zarobljenih Srba, kojima je povređivao tjelesni integritet i zdravlje.

Prema presudi, Omazić je suprotno međunarodnom humanitarnom pravu, kao pripadnik Vojne policije 108. brigade Hrvatskog vijeća odbrane, u više navrata nečovječno postupao prema civilima srpske nacionalnosti, nanoseći im tjelesne patnje.

Tužilaštvo je 18. novembra 2011. godine podiglo optužnicu protiv Tatarevića i Omazića, koja ih je teretila za fizičko zlostavljanje zarobljenih srpskih civila.

U međuvremenu, Tatareviću je na teret stavljen i ratni zločin nad jednim pripadnikom Vojske Republike Srpske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE