• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muminović i Zahirović odustali od samospaljivanja

Autori mondo.ba Autori Agencije

Demobilisani pripadnici Armije BiH Šefik Muminović i Džemal Zahirović odustali su od samospaljivanja i nakon nekoliko časova provedenih ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu odlučili su da se vrate kućama u Kladanj i Živinice.

Muminović i Zahirović krenuli su autobusom ka Živinicama nakon što ih nije niko primio u Predsjedništvu BiH, prenose federalni mediji.

Oni su danas boravili i ispred zgrade Vlade Federacije BiH gdje im je direktor preduzeća "Šipad" Esad Ćesko ponudio da potpišu ugovore sa ovom firmom da u narednih godinu dana primaju platu od 400 KM i doprinose, a da pritom ne rade.

Obojica su ove ugovore potpisali, ali su nastavili da traže sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH i bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Ranijer danas Šefik Muminović pokušao je ispred zgrade Predsjedništva BiH da se otruje tabletama, kao znak protesta zbog nebrige vlasti prema bivšim borcima, ali su ga u tome spriječili Džemail Zahirović i okupljeni građani.

Demobilisani borci na sav glas su danas uzvikivali Izetbegovićevo ime proklinjući i njega i njegovu stranku, zemlju koju vodi i zgradu u kojoj sjedi, javili su federalni mediji.

Sin prijeti spaljivanjem

Edo Muminović, sin jednog od boraca koji su u Sarajevu, prijeti samospaljivanjem kod kuće u Živinicama, ukoliko mu otac ne javi da je dobio posao u Rudniku "Đurđevik". "Uradiću ono najgore! Cijeli život gledam oca kako se pati, a ne mogu da mu pomognem. Samo čekam njegov poziv da mi javi da li će me primiti u Rudnik "Đurđevik". Ukoliko to ne urade, zapaliću se", kazao je Edo u telefonskom razgovoru za "Dnevni avaz".

Šefik Muminović i Džemail Zahirović ranije su obavili razgovor u Ministarstvu za pitanja boraca Vlade FBiH. Primio ih je jedan od pomoćnika ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH.

"Rekao je biće sve uredu, a ja mu kažem da od toga nema ništa. Uzeo je naše podatke, pregledao je da smo pravi borci, da smo najugroženiji, ali nema ništa od ovoga. Sve ista priča već 20 godina. Idemo u Predsjedništvo BiH", kazao je Zahirović.

Muminović je kazao kako je njegov zahtjev da se njegov sin, koji je ostao bez posla u rudniku "Đurđevik", vrati na svoje radno mjesto.

"Meni su rekli da će mog sina vratiti na posao. Ja ne vjerujem u to", istakao je kratko Muminović.

Obojica su se potom zaputili prema zgradi Predsjeništva BiH uz zahtjev da im se obrati neko iz te institucije.

Direktor preduzeća "Šipad" Esad Ćesko ponudio je jutros Muminoviću i Zahiroviću ugovore o radnom odnosu na godinu dana u ovoj firmi za platu od 400 KM i uplaćene doprinose, a da pritom ne moraju raditi.

Direktor "Šipada" rekao je da ovim potezom želi podstaći i druga pravna lica da pomognu.

Šefik Muminović i Džemail Zahirović su novinarima pokazali šaku tableta kojima žele da se otruju, nakon što im je policija oduzela benzin kojim su namjeravali da se spale ispred zgrade Vlade FBiH. Kazali su da ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je da traže posao za sebe ili nekog od članova porodice.

(DRAMATIČAN VIDEO) (FOTO) Policija od boraca oduzela benzin s kojim su namjeravali da se spale!Pogledajte više na >>> http://goo.gl/zeztmf

Posted by Dnevni avaz on Tuesday, 14 April 2015

Dvojica bivših boraca tražili su pomoć s obzirom da ne mogu naći posao, ali njihove apele

 niko nije poslušao. Obojica su oboljela od PTSP-a te nisu ostvarili nikakva invalidska niti penzijska prava. Kazali su da će od čina samospaljivanja odustati jedino ako im nadležni omoguće život dostojan čovjeka.

...
Izvor: YouTube


Danas je po treći put pred zgradu Vlade FBiH došao i demobilisani borac iz Zenice Jasmin Keleštura, zajedno sa suprugom Almirom i troje djece.

"Danas ne idem kući. Spaliću se zajedno sa borcima iz Tuzle, jer ja više nemam šta izgubiti", rekao je Keleštura.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE