• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvaničnici čestitali Dan slobode medija

Autori mondo.ba Autori SRNA

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da je 3. maj, Međunarodni dan slobode medija, prilika da još jednom bude ukazano na važnost slobode izražavanja, slobodnih i odgovornih medija za svako demokratsko društvo.

 Zvaničnici čestitali Dan slobode medija Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Dodik je poručio da je Republika Srpska stvorila okvir za profesionalni, nezavisni i slobodni rad medija, koji će uvijek imati punu podršku institucija Republike Srpske.

On je čestitao Međunarodni dan slobode medija novinarima, udruženjima novinara i zaposlenim u sredstvima javnog informisanja.

"Želim da mediji u Republici Srpskoj profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao, a njihovo izvještavanje bude u interesu javnosti i istine", navedeno je u čestitki predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Vlada, prepoznajući značaj medija, nastoji da kreira ambijent gdje sloboda javne riječi novinarima omogućava da posao rade bez straha od cenzure i pritiska, uz puno poštovanje novinarske profesije, profesionalnih standarda, ali i novinarskog kodeksa.

Podatak da u Republici Srpskoj egzistira više od stotinu štampanih i elektronskih medija, dovoljno govori o otvorenosti našeg društva prema medijima, navodi se u čestitki Cvijanovićeve povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija.

"Sve ovo nas ne oslobađa od dalje afirmacije medijskih sloboda i stvaranje boljih uslova za slobodno izvještavanje i rad novinara, ali i boljeg ekonomskog položaja, jer novinari spadaju u zaposlene sa najvišim prosjekom obrazovanja", ističe se u čestitki predsjednika Vlade.

Cvijanovićeva je čestitku danas uputila svim novinarima, redakcijama, uredništvima i udruženjima novinara u Republici Srpskoj.

"U ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, upućujem vam iskrene čestitke povodom 3. maja - Međunarodnog dana slobode medija, dana kada svi treba da se podsjetimo na važnost slobode medija i osnovne uloge koje oni imaju u civilnom društvu", navodi se u čestitki.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da sloboda medija i argumentovano iznošenje mišljenja predstavljaju odraz stepena društvenog razvoja i ukupne civilizacije, te da je sloboda govora veoma važna na putu evropskih integracija Republike Srpske i BiH.

"Sloboda medija i govora jedna je od najvažnijih tekovina parlamentarne demokratije i poštivanja osnovnih ljudskih prava i zato je veoma važno da Republika Srpska i BiH omoguće nesmetan rad medija, u skladu sa etičkim i drugim profesionalnim standardima", istakao je Čubrilović.

On je naglasio da Narodna skupština Republike Srpske podržava slobodu medija i nesmetano iznošenje mišljenja, u skladu sa profesionalnim principima nezavisnog novinarstva, poštujući najviše standarde koje su ustanovili Generalna skupština UN, Evropska unija, Savjet Evrope i OEBS.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Darko Tomaš čestitao je svim medijima u Srpskoj i BiH Međunarodni dan slobode medija, 3. maj, te istakao da ovaj dan služi svima kao podsjetnik o važnosti profesije novinara za razvoj društva i demokratije.

Tomaš je naglasio da bez otvorenih i slobodnih medija nema ni razvoja demokratije, otvorenog dijaloga i otvaranja teških tema čiji je cilj da doprinosu poboljšanju cjelokupnog ambijenta. Mediji u Srpskoj, dodao je, uprkos teškim uslovima u kojima rade, svaki dan donose nove teme sa kojima se stvara bolje i prosperitetnije društvo.

"Mediji kao svjedoci svih značajnih događaja za društvo imaju veliku ulogu, a često su i sami pokretači brojnih tema koje su od interesa javnosti, zato je neophodno da imate najbolje uslove za rad bez dodatnih pritisaka i cenzure", naveo je Tomaš u čestitki.

On je dodao da Fond apsolutno podržava slobodan rad medija i sve novinare doživljava kao partnere, jer je i Fondu cilj da se o aktuelnostima iz zdravstvenog sistema izvještava objektivno i istinito, te da se to može postići samo transparentnim radom, što Fond i čini.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE