• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić o uticaju SAD, EU, Turske i Rusije na BiH

Autori mondo.ba Autori Agencije

BiH i region Balkana primarna je odgovornost EU. SAD se izvlače iz regiona, a Turska se pokušava nametnuti. Prema Rusiji, koja se svojevremeno sama vojno povukla iz regiona, treba imati izbalansiran stav, smatra Ivanić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da su diplomatska inicijativa koju je pokrenulo Predsjedništvo i evropska inicijativa šanse koje BiH ne bi smjela da propusti.

Ivanić je rekao da EU sa posljednjom inicijativom za BiH ima ozbiljne namjere i da je razlog za to stanje u Ukrajini i strah da ne bi došlo do nemira na Balkanu.

"Bilo bi pametno da premijeri u BiH sjednu i dogovore se sa MMF-om i Svjetskom bankom i usaglase šta je to o čemu mogu da se dogovore. Ako budemo mudri, mi bismo se mogli nametnuti i dobiti podršku za manje reforme nego što nam se u ovom trenutku čini", rekao je Ivanić za "Nezavisne novine".

Govoreći o uticaju SAD u BiH, Ivanić kaže da je previše globalnih kriza kojima se SAD sada bave.

"Objektivno, još prije osam do devet godina je rečeno da je BiH i prostor Balkana primarno odgovornost EU. I od tada SAD se izvlače i kao što vidite nisu više tako prisutne ni ovdje ni na Kosovu ni u Makedoniji", kaže Ivanić.

On smatra da će Turska pokušati da se nametne na Balkanu, ali da to ne mora da nam smeta.

"Ako ima prostora, što da ne, nama ne smeta, ako budu uvažavali ravnopravnost i postojanje dva entiteta. Ne smeta nam ni tursko tržište. Imamo ugovor o izvozu 15.000 tona sirovog mesa. To meso tamo ide s banjalučkog aerodroma. Bijeljinski 'Mesoprodukt' sada radi. Imamo mi koristi od Turske i, što se mene tiče, svaka zemlja koja nam otvori tržište je dobro došla", kaže on

Što se tiče uticaja Rusije na naš region, Ivanić je napomenuo da su se Rusi sami svojevremeno povukli vojno iz Ugljevika i iz Prištine.

"Oni su se sami svojevremeno povukli vojno iz Ugljevika i iz Prištine. Politički i ekonomski će sigurno biti prisutni. Rusija je jedna velika zemlja i mislim da mi i možemo i trebamo imati balansirani odnos i prema Rusiji, i Turskoj i drugima. I koristiti ih za naš interes. Ako bilo ko od njih bude tražio samo svoj cilj, onda nam nije prijatelj. Ekonomska saradnja, saradnja u oblasti kulture, pomoć - to da", kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE