• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva optužnica u predmetu "Gibraltar"

Autor SRNA

Tužilaštvo BiH podiglo je prvu optužnicu u predmetu "Gibraltar" protiv Stipe Prlića, Zorana Bakule i Nevena Kulenovića, koja ih tereti za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanja dara i drugih oblika koristi.

Optužnica je podignuta na osnovu dokaza prikupljenih tokom višemjesečne istrage koja je provedena u saradnji sa Državnim tužilaštvom Slovenije, policijskim agencijama Austrije, Agencijom za istrage i zaštitu BiH, Upravom za indirektno oporezivanje BiH i Finansijskom policijom Federacije BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su nizom radnji omogućili pravnim licima iz Sarajeva "SV-RSA" i "Ujedinjeni mediji" ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist.

U optužnici se navodi da su optuženi Stipe Prlić i Zoran Bakula kao članovi uprave Javno preduzeće "Hrvatske telekomunikacije Mostar" svojim nezakonitim radnjama omogućili "SV-RSA" ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812 KM, te "Ujedinjenim medijima" nezakonitu imovinsku korist od 123.300 KM.

Prlić je nezakonitim radnjama sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 331.513 KM, a Bakula u iznosu 386.256,86 KM, koja im je na njihove račune u Austriji isplaćena sa računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru, čiji je opunomoćenik Neven Kulenović.

Tužilaštvo BiH će odgovornost optuženih za počinjena krivična djela dokazivati saslušanjem 15 svjedoka i izvođenjem oko 100 materijalnih dokaza prikupljenih tokom istrage.

Ova optužnica je prva optužnica u predmetu "Gibraltar" i odnosi se na krivična djela koja se dovode u vezu sa kompanijom JP HT Mostar, a istraga protiv ostalih osumnjičenih čije radnje nisu direktno povezane sa ovim preduzećem se nastavlja, u saradnji sa navedenim pravosudnim tijelima i policijskim agencijama.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE